A fenyőfélék felhasználása rendkívül sokrétű, így talán a legsokoldalúbb fűrészárunak is nevezhetnénk. A fenyőtípusok között jelentős különbségek vannak, így egészen másra alkalmasak. Cikkünkből megismerheti a fenyők sajátosságait, így megtudhatja, hogy melyiket mire használhatja, illetve, hogy miért éri meg Önnek a fatelepre látogatva a fenyő mellett dönteni.

Lucfenyő

A lucfenyő, homogén évgyűrű szerkezetű, könnyű és puha faanyag. Sárgásfehér színű, gyantajáratokkal, kis-közepes göcsökkel rendelkezik, rugalmas, könnyen hasad, illetve kissé vetemedik. Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően jól megmunkálható, gyönyörű felületek kaphatók belőle. Egyik nagy előnye a jó felületkezelhetőség, a védőszerek és a felületkezelő anyagok mélyen beszívódnak az anyagába.

Tökéletes alapanyaga a legtöbb tetőszerkezetnek, ajtóknak, ablakoknak, egyszerű bútoroknak, padlózatnak, valamint tulajdonságaiból adódóan faragáshoz is ideális választás lehet. Jó alaktartásának köszönhetően például a nyílászárók minősége hosszú ideig megőrizhető.

Erdeifenyő

Az erdeifenyő, vagy másik nevén borovifenyő, a lucnál sűrűbb szerkezetű és nagyméretű göcsöket tartalmazhat. Magasabb a gyantatartalma, így vörösesebb árnyalatú, jellegzetesebb rajzolatú, az idő múlásával sötétedésre hajlamos, viszont erősebb és keményebb az anyaga. Fája könnyű, kissé rugalmas és jól pácolható, azonban kifejezetten gyorsan kopik, a korhasztó gombák és rovarok előszeretettel támadják meg, így kevésbé tartós – kékülésre hajlamos – faanyag. Emiatt az erdeifenyőt ajánlott védőszerrel kezelni.

Tartósságából adódóan főként beltéri felhasználásra alkalmas, többek között ablaktokok, ajtók, bútor vakkeretek készíthetők belőle.

Vörösfenyő

A vörösfenyő, az általánosan felhasznált fenyőfélék legerősebb és legtartósabb fajtája. Szilárdsági tulajdonságait tekintve a legjobb fenyő faanyag. Színe, a nevének megfelelően vörösesbarna, rugalmas, közepesen zsugorodik és könnyen hasad. Száradás során erősen vetemedhet, csavarodhat. Ez a fenyőtípus már sokkal inkább alkalmas kültéri felhasználásra. Magas gyantatartalmának köszönhetően jól tűri az időjárási viszontagságokat, viszont a magas napterhelést nem viseli jól.

Bútor-, illetve épületasztalos munkákhoz, kültéri teraszokhoz, esztergályos munkákhoz, valamint hajóépítésre is megfelelő lehet.

A Waller Furnér Kft.-től egyedi gyártású lucfenyő, erdeifenyő és vörösfenyő épületfa termékeket egyaránt vásárolhat, méghozzá az Ön igényeire szabott méretben. Válogasson nálunk a fényőfélék között, vegye fel velünk a kapcsolatot!