A csomagolóipari termékek szállítására szigorú szabályok vonatkoznak. Amennyiben külföldi szállítmányozásra szeretné azokat igénybe venni, vannak olyan jelölések, melyeknek mindenképpen szerepelniük kell az exportálni kívánt csomagolásokon.

A fa csomagolóanyagok nemzetközi kereskedelmét a világ számos országában rendelet szabályozza. A határokon működő hatósági szervektől többek között megkövetelik az ISPM 15 szabvány alkalmazásának betartását.

Mit jelent pontosan és miért szükséges a szabvány betartása?

A szabályozás minden cégre vonatkozik, amely fa csomagolóanyaggal védett termékeket exportál. Európai Uniós szinten az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) abból a célból dolgozta ki ezt a szabályozást, hogy megakadályozzák a faanyagokban előforduló fertőzések globális terjedését.

A gombák, rovarok és vírusok által okozott károk elkerülése érdekében a csomagolóiparban használt faanyagokat hőkezelni kell. Az ISPM 15 szabvány szerinti hőkezelési eljárás során a fa belsejét legalább 30 percig minimum 56 Celsius-fokon tartják. A hőkezelés tényét a „HT” jel bizonyítja .

Milyen anyagok szállítása esetén feltétel a hőkezelés?

A szabályzat a nyers fából készült csomagolóanyagokra vonatkozik. Akár raklap, alátétfa, rekesz, láda, rakodólapok vagy alátétgerendák szállításáról van szó, a hőkezelési eljárás mindegyik esetében kötelező.

A megfelelően feldolgozott faanyagok nem jelentenek növény-egészségügyi kockázatot. Ezért az olyan faalapú termékekből készült feldolgozott fa csomagolóanyagokra (pl. rétegelt falemez, borítólemez, OSB lap stb.), amelyek ragasztó, hő és nyomás vagy ezek kombinációja használatával készültek, nem vonatkozik hőkezelési követelmény.

Mi történik, ha nem megfelelően kezelt csomagolóanyag kerül szállításra?

Megfelelő növény-egészségügyi bizonyítvány és kódszám nélkül semmilyen fa csomagolóanyag nem léphet másik országba. Amennyiben az ellenőrzés során a csomagolóanyag jelöletlen vagy bebizonyosodik a fertőzöttsége, az illetékes hatóság megtagadhatja a szállítmány bebocsátását az országba.

ISPM 15

A zökkenőmentes nemzetközi kereskedelem érdekében nyugodtan bízza magát az egyedi csomagolóipari termékek gyártására specializálódott Waller Furnér Kft.-ra!

Csomagolástechnikai termékeink a szabványoknak megfelelő, stabil védelmet biztosítanak égen, földön és vízen való szállítás esetén is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, segítőkész kollégáink minden kérdésére készségesen válaszolnak!>>>