+36306874727 info@wallerfurner.hu

A cserépkályha, a kandalló vagy egy stílusos öntöttvas kályha a téli estéken egyedülálló hangulatot biztosíthat otthonának. Bár nem ez a legkényelmesebb fűtési megoldás, sokan mégis inkább emellett döntenek, a meghitt légkör megteremtése érdekében.

Azok, akik ezt a hangulatos, de körülményes fűtéstípust választják, minden évben időben át kell, hogy gondolják, milyen típusú tüzelőanyagot szereznek be.

A legtöbb fűtőkészülék vegyes tüzelésű, tehát elég benne a fa, a szén és a fabrikett is. De a fűtőértékre vetített árukban és felhasználásukban van különbség.

Kíváncsi, hogy melyikkel jár a legjobban? Mi eláruljuk!

Fa

Nem kérdéses, hogy a legnépszerűbb szilárd tüzelőanyag a fa. A frissen vágott fa azonban annyi vizet tartalmaz, hogy egyáltalán nem érdemes vele fűteni. A megfelelően kiszárított, légszáraz tűzifa fűtőértéke azonban rendkívül magas, ugyanis ez megközelítőleg csak 15 százaléknyi nedvességet tartalmaz.

Tehát a frissen vágott vagy rosszul tárolt fa, és a kiszárított tüzelőanyag hatásfoka között jelentős különbségek lehetnek. Emiatt a fát érdemes olyan fatelepről beszerezni, ahol biztosan szakszerűen tárolták azt.

Fabrikett

A faipari hulladékból, leginkább fűrészporból nagy nyomáson préselt fabrikettet mesterségesen szárítják. Ennek köszönhetően megközelítőleg csak 8-10 százaléknyi a nedvességtartalma, így kifejezetten jó a fűtőértéke. Előnye még, hogy nagy hatásfokkal ég, így kevés hamu marad utána. Az egységes méretek miatt pedig a tárolása is egyszerű.

A fabrikettet azonban a fánál jóval drágább beszerezni, így sokkal költségesebb tüzelőanyagnak számít.

Szén

A szénnek rengeteg típusát különböztethetjük meg, de a két legnépszerűbb a lángborsó és a barnaszén.

A lángborsó a fekete szenek csoportjába tartozik, amely szintén nagy hatásfokkal ég, hátránya viszont, hogy nehéz tiszta kézzel megúszni a tűzrakást. A lángborsó ára nagyon magas. Barnaszénből leggyakrabban a ledvicei dióval találkozhatunk, amely árban barátságosabb fekete társánál, azonban fűtőértéke is alacsonyabb.

A szén ellen szól, hogy míg a fánál és a fabrikettnél is szinte pontosan tudjuk a fűtőértéket, addig a szenek esetében nincs más választásunk, az eladó szavában kell hinni. Előnye azonban, hogy jóval tovább ég, mint a fa.

A fentiek ismeretében kijelenthető, hogy a fűtőértékeket is figyelembe véve a legolcsóbb tüzelő a fa.

A Waller Furnér Kft. a fafeldolgozás során keletkezett melléktermékeket többek között tűzifa formájában teszi hasznosíthatóvá, így a fa minden részét képesek vagyunk kihasználni. Az általunk árusított tűzifát szakszerűen tároljuk, hogy a lehető legkevesebb nedvességtartalommal bírjon.

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!