Biztosan hallott már az építőiparban használt rétegelt lemezről, de vajon tudja, hogy ezt a nagyszerű anyagot milyen speciális gyártásra használják még fel?

Számos előnye, pozitívuma és felhasználási módja van a lap-lemez terméknek, amiről persze az alábbiakban szót is ejtünk. 

De nézzük is, hogy tulajdonképpen mi az a rétegelt lemez?

A laminált építkezési anyag minimum három rétegből áll, amelyeket szó szerint lehámoznak a fa törzséről és műgyantával ragasztanak össze, méghozzá úgy, hogy a rostirányuk egymásra merőleges legyen. Ez a módszer egyébként igen ellenállóvá teszi az alapanyagot.

rétegelt lemez
Használata miért olyan népszerű az építőiparban? 

  • A kedvező ára miatt.
  • Kiválóan helyettesíti a fát.
  • Könnyű a kezelése.
  • Ellenálló, kevésbé törik vagy repedezik. 
  • Könnyebb, mint a tömörfa, így egyszerűbb a szállítása is.
  • Számos méretben, mintában kapható, valamint különböző faanyagokból is lehet válogatni.

Mely területeken szokták felhasználni a rétegelt lemezt?

Többek között a bútorok gyártásánál, padló, teraszok vagy színpadok burkolatánál is alkalmazható. Van olyan típusa, amit kültéren is nyugodtan be lehet vetni, ugyanis vízálló tulajdonsággal rendelkezik.

Már csak egy kérdés maradt hátra, hogy mi az a meglepő, speciális felhasználási terület, amire nem biztos, hogy gondolt volna a rétegelt lemez felhasználása kapcsán?

rétegelt lemez

Rétegelt falemez a repülőgépiparban

Bizony, a repülőgépipar már az 1900-as évek első felében felhasználta ezt a falemezt bizonyos részek gyártásához.

A légcsavarokat, első körben egyetlen fagerendából készítették el, azonban ha a két lapát nem lett teljesen egyforma, könnyedén a motor főtengelye bánhatta, ami hamarosan katasztrófához is vezethetett.

Ezek után, már a legújabb technológiát alkalmazva rétegelt fából állították össze a légcsavarokat. Leginkább válogatott vörösfenyőt és kőrisfát alkalmaztak. 

Ezzel, határozottan minimálisra csökkentették a katasztrófák esélyét.

Ha tervei elkészítéséhez rétegelt lemezre lenne szüksége, nem kell feltétlenül a repülőgépiparban dolgoznia, keressen minket bizalommal és szerezze be a legjobb ár-érték arányú terméket!