+36306874727 info@wallerfurner.hu

Az OSB az angol Oriented Strand Board szó rövidítése, mely szabad fordításban irányított szálelrendezésű lapot jelent. Az elnevezés az anyag szerkezetére utal, ami a terméknek a szilárdságát adja.

Felépítését tekintve háromrétegű lap, a középső rétegében a forgácsok helyzete a hosszoldalra merőleges, a szélső rétegekben pedig azzal párhuzamos. Kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről, és vízhatlanságáról. Az OSB különösen jó szögtartó tulajdonságokkal rendelkezik, és hagyományos faragasztókkal is fixálható.

Milyen munkákhoz vehető igénybe?

OSB

Az OSB lemezek a könnyűszerkezetes építkezéseknél az egyik legfontosabb nyersanyagnak számítanak. Népszerűségük nem meglepő, ugyanis a deszkákkal szemben nem vetemednek, ezért kimondottan megbízható építőanyagnak számítanak. További nagy előnyük, hogy a gyártási technológiából származó csomóktól és repedésektől mentes minőség minden egyes lap esetében garantált. Így csak a preferált vastagságot kell kiválasztani, a színvonal miatti csalódástól nem igazán kell tartani.

Az OSB tábla nemcsak a könnyűszerkezetes épületeknél, hanem a hagyományos építésű létesítményekben, családi házakban is felhasználható, például a tetőtér beépítésekor vagy falburkolóként. Az OSB lemez festhető, vakolható, felületkezeléssel és csiszolással pedig akár látszó burkolat is kialakítható belőle.

Hogyan festhető?

OSB

Érdeklődjön a gyártónál, hogy a lapon van-e vékony viaszbevonat. Ha igen, akkor viasz-eltávolítóval ezt el kell tüntetni, mielőtt megpróbálná festeni. Ha a tábla készen áll, legyen nagylelkű az alapozóval. Az OSB nyitott szálai könnyen felszívják a festéket, így két vagy három réteg alapozóra van szükség a pórusok bezárásához. A régebbi OSB hihetetlenül porózus lesz, több réteg festéket és alapozót igényel. A különösen régi lapot, amely kezd szétesni, nem lehet festeni!

A festék általi védelemmel ellátott lapokat sem javasolt a napsugárzásnak kitenni, kültérre helyezni, ahol ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha nincs más megoldás, mindenképp kültérre kell, hogy kerüljön az OSB , a legjobb megoldás, ha olyan lakk vagy lazúr mellett teszi le a voksát, amely színnel rendelkezik, hogy UV védelemmel is ellátott legyen.  

A Waller Furnér Kft. kínálatában minőségi OSB lapokat talál. Keressen minket bizalommal! >>>