+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fa csomagolóanyagokon gyakran látni különböző jelöléseket. Ilyen az ISPM 15 logó is, amelyre az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szabványa miatt van szükség. De mit is takar ez a szimbólum? És miért elengedhetetlen az, hogy a csomagolóipari termékeken szerepeljen? Cikkünkből minden kérdésre választ kap!

Fontos leszögezni: amennyiben exportálni szeretne egy terméket, aminek veszélytelen szállítását fa csomagolóanyaggal biztosítja, csak olyan fa védőborítást alkalmazhat, amely az ISPM 15 szabványnak megfelel. Természetesen, ha azt szeretné, hogy a szállítmány az országhatáron törvényesen át is jusson. 

Miért van szükség az ISPM 15-re?

A szabályozást azért vezették be, hogy megakadályozzák az olyan faanyagokban előforduló biotikus fertőzések globális terjedését, mint a rovarok vagy gombák. 

Azért, hogy a csomagolóanyagok megfeleljenek az előírásoknak, hőkezelésnek vetik alá őket, ezáltal a fertőzéseket teljesen megszüntetik, majd a csomagolóipari termékeket az alábbi bélyegzővel látják el. 


A szabványt a világ számos országában bevezették, alkalmazásának ellenőrzését pedig megkövetelik a hatósági szervektől. Konkrétan hol várják el a faanyagok hőkezeléses fertőtlenítését? Az iparral számottevő mértékben rendelkező országok túlnyomó többségében érvényben van az ISPM 15. A konkrét országok listáját az ispm15.com címen lehet megtalálni. 

Milyen anyagokra vonatkozik a követelmény?

Az előírás a nyers fából készült csomagolóanyagokra vonatkozik. Legyen szó raklapról, alátétfáról, rekeszről, ládákról, rakodó lapokról vagy alátétgerendákról, a hőkezelés mindegyik esetében kötelező. 

Azok a fa csomagolóipari termékek azonban, amelyek ragasztó, hő, nyomás vagy ezek kombinációja által készültek, megfelelően feldolgozott faanyagnak tekinthetők. Ennek értelmében nem jelentenek kockázatot, így a követelmény sem vonatkozik rájuk. Nem ellenőrzés kötelesek továbbá a 6 mm vagy annál vékonyabb fa csomagolóanyagok sem. 

ispm

Mi történik, ha az előírásoknak nem megfelelő csomagolóanyag kerül exportra?

Amennyiben az ellenőrzés során a hatóságok jelölés nélküli, fertőzött csomagolóanyagra lesznek figyelmesek, megtagadhatják a szállítmány bebocsátását az országba. A visszautasított regisztrációs számokat nyilvántartásba veszik, ami akár a gyártó későbbi kitiltását is maga után vonhatja. 

Ha az előírásoknak garantáltan eleget szeretne tenni, a Waller Furnér Kft.-re számíthat! >>>

Csomagolóipari termékeink nemcsak stabil védelmet biztosítanak – legyen szó légi, közúti vagy tengeri szállításról –, de a szabványoknak is tökéletesen megfelelnek. 

Keressen minket bizalommal, kollégáink szívesen segítenek bármilyen szakmai kérdéssel vagy egyedi igénnyel kapcsolatban is!