+36306874727 info@wallerfurner.hu

A nyári estéken nincs is jobb annál, mint a teraszon üldögélni, és kipihenni a nap fáradalmait. Az idillikus képet azonban könnyedén elrondíthatja, ha a kerti bútorok, netán a terasz rossz állapotban vannak. A fafelületek az idő múlásával, törődés hiányában könnyedén kifakulhatnak, beszürkülhetnek, azonban a faápolás, a megfelelő megoldások a legkopottabb fafelületek újjávarázslását is lehetővé teszi. 

Hogyan derítheti ki, hogy egy fafelület ápolásra szorul vagy sem?

Ha bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy elérkezett-e már a fa kezelésének az ideje, egy rém egyszerű teszttel kiderítheti. Dobjon egy nedves anyagdarabot a fára, és hagyja rajta néhány percig. Ha a felület elsötétedik, az egyértelműen arra utal, hogy a védőréteg lekopott, így a fába a nedvesség gond nélkül be tud jutni. Ebben az esetben nem kérdéses, azonnali ápolásra szorul a terület.

faápolás

Miként vágjon bele?

A legfontosabb, hogy jól előkészített felülettel dolgozzon, mivel csak így lehet időtálló a védelem. A lazúr csak gondosan előkészített felületre képes igazán jól tapadni. Tehát az első lépésnek mindenképp a csiszolásnak kell lennie, legyen szó bármilyen faanyagról is. Arra figyeljen, hogy a felületet egészen az élő fáig csiszolja le, a mozdulatokat pedig mindig szálirányban végezze, hogy a lehető legszebb végeredményt kaphassa. 

Milyen kezelőanyagot válasszon?

Minden felületnek másfajta ápolásra van szüksége, így jól meg kell fontolni, hogy az eltérő igénybevételű területekhez milyen terméket használjon. 

A szintetikus favédő olaj főként kerti bútorokhoz, esetleg barkácsolt kültéri tárgyak felújításához lehet tökéletes választás. Az olaj képes vízállóvá tenni a felületet, illetve az erős UV-sugárzás ellen is védelmet biztosít. 

A tornác ápolásához érdemes kifejezetten teraszfelújító festéket beszerezni, amely víztaszító réteget képez, ezáltal pedig megvédi a fát a gombásodástól. 

A régi, az időjárás viszontagságainak kitett, megszürkült fafelületekről sem kell lemondani. Egy jó faregeneráló szerrel gyorsan elérhető, hogy a faanyag a régi pompájában tündököljön. 

faápolás

Miért elengedhetetlen a favédelem?

A fafelületek ápolása nemcsak a szépségük, hanem a tartósságuk miatt is nélkülözhetetlen. A napsugárzás roncsolja a fát, ami miatt szürkévé válik és elveszíti életteliségét. A nedvesség repedéseket okoz, amelyekben gyorsan megtelepednek a különféle kártevők, például a gombák vagy a rovarok. 

A megfelelő kezeléssel, ápolással azonban hosszú éveken át élvezheti gyönyörű teraszán a nyári estéket. Ha pedig még csak most gondolkodik udvara fejlesztésében, átalakításában a Waller Furnér Kft. fatelepén faanyagot mindig talál hozzá. Mi a kisebb megrendeléseket is szívesen fogadjuk! Lépjen velünk kapcsolatba!