Amíg a fát a kártevők eszik, minket a düh!

Onnantól, hogy megvásároljuk a faanyagot, azt érezhetjük, hogy azok már a mieink. Ám sajnos ez koránt sincs így! Ha nem nézzük át a fákat vásárlás előtt, lehet, hogy éppen lakógyűlést tartanak bizonyos kártevők a vásárolt fűrészáruban, esetleg valamilyen gomba már támadásba vette őket.

A fának számos károsítója van, amik jelentősen csökkentik a faanyag minőségét és időtállóságát. Ezek jelenlétéről néhány egyértelmű ismertetőjel árulkodik. Nézzük, mik lehetnek az intő jelek!

Korhadás

Biztosan találkozott már olyan faanyaggal, ami meg volt repedezve. Ezesetben az ellenségünk a gomba, amely idővel képes a csodálatos fát teljesen használhatatlanná tenni.

kártevők

A farontó gombáknak több fajtája ismert. Megemlíthetjük a penészgombákat, amelyek nincsenek hatással a fa fizikai vagy mechanikai tulajdonságaira. A penész a nedves fa felületén bukkan fel. A legveszedelmesebb kártevő azonban nem ez, hanem a korhadást okozó gomba. A barnakorhadás során a gombák felélik a sejtfalak cellulóztartalmát, így csak a barna lignin marad vissza.

Járatok

A fában lévő aprócska járatok a farontó rovarok jelenlétére utal. A rovarok munkája hozzájárul a gombák megtelepedéséhez is. A leggyakrabban előforduló farontó rovarok a cincérek, szúfélék, lepkék és a kopogó-bogarak.

A faanyag, amely garantáltan kártevőmentes!

Amennyiben nem szeretne semmit a véletlenre bízni, és biztos akar lenni abban, hogy kártevőktől mentes faanyagot vásárol, az impregnált fűrészáru a legjobb választás. 

Mit kell tudni az impregnált faanyagról?

A faanyag impregnálása alatt a fa áztatásos vegyi kezelését értjük, mely eljárás garantálja, hogy az adott nyeresanyag mindeféle kártevőtől mentes. 

kártevők

Az áztatókádas eljárás – amivel a Waller Furnér Kft. is dolgozik – egyenletes és hibátlan kezelést tesz lehetővé. A vegyszer minden egyes furatba és mikrorepedésbe behatol, így biztosított a teljes felület védelme. Az áztatásos impregnálás jóval hatékonyabb, mint az ecsetes vagy szórásos kezelés. 

A Waller fatelepén automata, hidraulikus működtetésű 14,5 méter hosszúságú merítőkád áll rendelkezésre a fűrészáru vegyi kezeléséhez. Így a nagyobb gerendák kezelése is könnyedén megoldhatóvá válik. 

További információkért vagy árajánlatért, vegye fel velünk a kapcsolatot!>>>