A különböző munkákhoz másmilyen keménységű fákat érdemes választani. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott faanyagot kültérre vagy beltérre, dekorációs vagy funkcionális területre szánjuk. Ehhez fontos tisztában lenni azzal, hogy mely keménységű fűrészáru, mire alkalmas.

Keménylombos fafajok

A keménylombos fák csoportjába kerülnek a középkemény, kemény, és igen kemény fafajok. Ezekkel az anyagokkal nehezebb dolgozni, mivel kevésbé rugalmasak és rendkívül masszívak. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően azonban jól terhelhetőek. A keménylombosok szöveti felépítése nagyon változatos. Felhasználási területük pedig széles spektrumú.

A legismertebb keménylombos fafajok közé a tölgy, a bükk, az akác, a juhar, a cser, a cseresznye és a dió tartozik.

Keménylombos fa felhasználása

A keménylombos fűrészáru vásárlásakor mindenképp olyan dolgok megvalósításában gondolkodjon, melyhez szüksége lehet egy strapabíró, stabil szerkezetre. Ezeket az anyagokat többnyire szerkezeti elemek vázaként, annak erősítésére, tartóelemként hasznosítják. Kiemelt szerepe van a bányászatban, a vasúti sínek építésében, ahol kifejezetten nagy teher nehezedik a fára. Fontos szerepük van a bútor- és épületasztalos-iparban és a belsőépítészetben (a magas- és mélyépítésben) is. A keménylombos fafajok a parketták elsődleges alapanyagai.

Lágylombos fafajok

A lágylombosok finom szövetszerkezetűek, viszonylag homogének és egyenletes felépítésűek. A keményhez viszonyítva jóval rugalmasabbak, könnyedebb a megmunkálásuk, viszont kevésbé terhelhetőek.

A lágylombos fák között az éger, a nyár, a hárs és a fűz játszik jelentős szerepet.

Mire használhatóak?

A lágylombos fűrészáru könnyedebb dolgok kivitelezésére hivatott. Kevésbé erős, de könnyen faragható, forgácsolható és pácolható, így kreatív ötletek megvalósítására is abszolút alkalmas. Előszeretettel használják a bútoriparban is könnyedebb szerkezetű berendezések készítésére. Többek között bútorlapok, hangszerek, furnér- és rétegelt lemezek is készülnek belőle.

A Waller Furnér Kft. kínálatában több típusú kemény- és lágylombos fűrészárut találhat. Faanyagainkat szakszerűen tároljuk, így magas minőségben kerülnek felhasználásra. További részletekért vegye fel velünk a kapcsolatot!