Tapasztalt szakemberek vagy barkácsmesterek számára nem kérdéses, hogy mely az a faanyag, amire szükség van egy bizonyos projekthez. Ám cikkünk most a kezdőknek szól, akik bizonytalanok, amikor a faanyag kiválasztására kerül a sor.  

A faanyagot mindig az igények, illetve az elvégzendő munka szerint érdemes kiválasztani. Nincs jobb vagy rosszabb választás, csak a szükségleteknek jobban és kevésbé megfelelő fűrészáru létezik. A gyalult fa azonban kétségkívül az, amellyel jóval gyorsabban és kevesebb munka árán érhető el a tökéletes végeredmény. 

Gyalult fűrészáruval gyerekjáték a munka!

faanyagot

Gyalultnak nevezzük azt a fűrészárut, amelynek legalább egyik oldalát teljes szélességében és hosszúságában megmunkálják, hogy sík felületet nyerjenek. A gyalult fa a gyártás többletmunkája miatt drágább, de megkíméli a felhasználót a csiszolástól. A gyalulásnak köszönhetően a fa erezete és egyéb részletei jobban láthatóak lesznek, így esztétikusabb megjelenést kölcsönöznek az anyagnak. A gyalult faanyagot leginkább külső elemként használják, szép, stílusos megjelenése miatt.

De persze nem minden a küllem és a kényelem. A gyalult faanyagnak van egy ezeknél is praktikusabb tulajdonsága, ez pedig nem más, mint az ellenállóképessége. Az ilyen módon kezelt faanyag ugyanis sokkal ellenállóbb a gombákkal, a környezeti hatásokkal és a különböző kártevőkkel szemben. Ezáltal a gyalult faanyagból készített termékek strapabíróbbak és hosszabb élettartammal rendelkezhetnek.

Ha megfeleő ár-érték arányban választunk faanyagot, elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és komoly sikerélményt tudhatunk magunkénak, viszonylag kis gyakorlattal is. Ha épp csak ismerkedünk az asztalos munkákkal, érdemes otthon egy kisebb készletet tartani minőségi alapanyagokból, így bátran kísérletezhetünk.

A nyers fűrészáru is sokszor jól jöhet!

faanyagot

A nyers fűrészárun tulajdonképpen semmiféle kiegészítő megmunkálást nem végeznek. Ez a fakivágás utáni előkészítés legalapvetőbb formája.  A fa oldalai és szélei durva, befejezetlen felületek maradnak. Az előkészítés egyszerűsége miatt a durva fűrészáru mindig olcsóbb, mint a gyalult.

A durva fűrészárut általában olyan területeken használják, mint például a belső keretek, ahol azt egy szebb külső réteg takarja el. Használják padló alatti gerendákhoz vagy padlásokon is, ahol nem lesz látható. Valójában minden olyan munkához igénybe veszik, ahol a fa szilárdsága a legfontosabb, nem pedig a megjelenése. Ennek értelmében ez a legjobb választás olyan munkákhoz, ahol a fa minősége, megjelenése nem annyira fontos.

Legyen szó gyalult fáról vagy más faanyagról, örömmel állunk rendelkezésére!>>>