Számos szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy meghozzuk a döntést: milyen fából készüljön a tervezett szerkezet? Mindenki arra törekszik, hogy olyan megoldást találjon, ami amellett, hogy a műszaki igényeket kielégíti, esztétikus és még gazdaságos is. A faanyag tulajdonságai persze javíthatók, ugyanakkor a legkiválóbb felületkezeléssel sem pótolható a megfelelő alapanyag-választás.   

A használható fafajták körét befolyásolja, hogy az időjárás viszontagságaitól védett, vagy a természetnek kitett környezetben kap helyet majd az elkészült szerkezet. 

Beltér

Fűtött, száraz helyiségben a fafajok szinte teljes spektruma használható, természetesen csak előkészített, kiszárított formában. Ezen körülmények között a farontó rovarok és a gombák megjelenésére minimális az esély. Mindemellett a relatíve egyenletes páratartalom miatt a zsugorodással és dagadással sem kell számolni.  

De nézzünk is beltérre néhány népszerű fafajtát!

A tölgynek a belsőépítészetben van igazán kiemelt szerepe. Különlegesen szép rajzolata sosem megy ki a divatból. 

A kőris a belsőépítészet mellett a parketta-, valamint a bútorgyártás kedvelt alapanyaga. Jellegzetes rajzolatú, de világosabb színű, mint a tölgy. Rendkívül jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, azonban kültéren kevésbé tartós. 

A bükk a furnérgyártás kiemelt alapanyaga, de a bútorkészítésben is szerepet kap. Kifejezetten tartós parketta készíthető belőle. 

Kültér

Jelentős különbség van az egyes fajok tartóssága között, így kültérre csak jóval kevesebb faanyag ajánlható. Jellemzően a nagyobb sűrűségű anyagok a tartósabbak, a közepes sűrűségű lombos fafajták pedig a legkevésbé időtállók. 

fafajta

A legelterjedtebb fafajok közül, lássuk, melyik állja meg a helyét kültéren is!

Szilárd, kemény fájának köszönhetően az akác az időjárási viszontagságoknak kitéve is tartós. Többek között ideális kerítésnek. 

A lucfenyő könnyen felületkezelhető, védelemmel ellátva alkalmas lehet a kültéri felhasználásra. Nyílászárók és falburkolatok alapanyagaként tökéletesen megállja a helyét.  

A fafajta, amelyik szinte mindenhol bevethető, az a karakteres rajzolatú vörösfenyő. Népszerű a teraszburkolatok között.

Szerkezeti célra leginkább a fenyő javasolt!

Az épület- vagy tetőszerkezet-gyártásra leginkább a fenyő felel meg, főként méretének, könnyű megmunkálhatóságának és mechanikai szilárdságának köszönhetően. Szerkezeti célokra hazánkban elsősorban a luc- és az erdeifenyő használatos. 

Döntsön mindig a megfelelő fafajta mellett, hogy a kész szerkezetben ne kelljen csalódnia!

 

Ha pedig faanyagot keres, akkor Waller Furnér Kft., ahol mindent megtalál, méghozzá akár az egyedi igényeihez igazított méretben és formában is. Mi egyaránt kiszolgáljuk vásárlóinkat nagy- és kistételben is.