Időről időre fellángolnak a viták azzal kapcsolatban, hogy melyik a világ legidősebb fája. Egyesek egy amerikai mamutfenyőre esküsznek, mások a svéd lucfenyőre, de most megérkezett a csapatba a legújabb trónkövetelő  adta hírül a Science.

Mit lehet tudni az újabb nagy öregről?

A fa a chilei Alerce Costero Nemzeti Park egyik szakadékjában ágaskodik. A körülbelül négy méter átmérőjű patagóniai ciprus törzsének a nagy része már elpusztult, a korona egy része lehullott, mohák, zuzmók és más fák is benőtték. A tudósok úgy vélik, hogy a tűlevelű 5484 éves lehet, így jócskán leelőzi a 4853 éves kaliforniai fenyőt, amelyet eddig hivatalosan a világ legidősebb fájának tartottak.

A patagóniai ciprus egy Chilében és Argentínában őshonos tűlevelű fa, amely az óriás mamutfenyőkkel egy családba tartozik. Ez a típusú fa hihetetlenül lassan nő, viszont akár 45 méteres magasságot is elérhet.

fa

A fa életkorát még mindig vizsgálják!

A kutatók jellemzően a fa évgyűrűinek vizsgálatára fókuszálnak, így határozzák meg a fák életkorát. Ha élő fáról van szó, általában befúrnak a törzsbe és mintát vesznek. A chilei patagóniai ciprus azonban túl széles ahhoz, hogy el lehessen fúrni a közepéig, így kénytelenek más megközelítésből vizsgálódni. Az innovatív eljárást azonban sokan szkeptikusan figyelik. A szakértők szerint az új, magmintás vizsgálat alapján 80 százalék esély van arra, hogy a fa valóban több mint 5 ezer éves.

Veszélyben a patagóniai ciprus!

A nemzeti park látogatói elsétálhatnak a fához, letaposhatják a gyökérzet fölötti földet, amely a talajt összenyomja, így megnehezítheti a fa víz- és tápanyagfelvételét. Emellett a fát az egyre forróbb éghajlat is megviseli. Ezek a tényezők lerontották a ciprus állapotát, így a becslések szerint a fának már csak 28 százaléka él.