Sokan azt gondolják, hogy a deszkák vásárlása során nem lehet mellé lőni. Pedig van néhány olyan jellemző gyengesége a faanyagnak, amelyekre ajánlott figyelni, hogy biztosan minőségi nyersanyagot sikerüljön beszerezni.

  • Nincs megszürkülve

Az épületfa szürke, fekete árnyalatai azt jelzik, hogy sok ideje áll a fatelepen, ahol ki volt téve az időjárási viszontagságoknak. Ilyen deszkát nem ajánlott vásárolni, hiszen nagy eséllyel romlott a minősége.

  • Nem támadták meg a rovarok és a gombák

A faanyagok legnagyobb ellenségei a rovarok és a gombák. Semmiképp nem szabad olyan deszkát vásárolni, amely már a megvásárlásakor szúrágta.

  • Nem repedezett

Az épületfákon található repedések az egyenetlen száradás következtében jönnek létre. Bár statikai szempontból nincs ennek jelentősége, esztétikailag rendkívül zavaróak lehetnek. Nyilván ha már vásárolunk, mindenre kell figyelni, az esztétikára is.

A gyalult deszka előnyei

Az építési fűrészáru felülete rendszerint gyalulatlan, azonban, ha látható helyen alkalmazzák, általában legyalulják, éleit letompítják. A gyalult deszka sima, egyenletes, esztétikus, fényes, így jobban előtűnik a fa karaktere. A gyalulás következtében az alapanyag szálkamentessé válik, így sokkal biztonságosabb, ha gyalult fából készülnek, például a teraszok vagy a kerti bútorok.

A gyalult faanyaggal egyszerűbb dolgozni, a felülete könnyebben kezelhető, pácolható és lényegesen kevesebb bevonóanyagot igényel, mint a fűrészelt felületek.

A gyalult deszka másik nagy előnye, hogy nagyobb az ellenállóképessége is. A gombáktól, a kártevőktől, illetve a környezeti hatásoktól valamelyest védettebb lesz.

Érdemes védőszerrel kezelni!

A fa áztatásos módszerrel való védőkezelése rendkívül hasznos, mivel ennek köszönhetően a faanyag hosszú időn keresztül megőrzi eredeti állapotát, szép és szilárd marad. A védőszer a gombáktól és a rovaroktól óvja meg a nyersanyagot.

A gyalult és a gyalulatlan faanyagot egyaránt be lehet mártani a színes védőszerbe. A kezelés után a fának erőteljes zöld színe lesz. Amiatt azonban nem kell aggódnia, hogy a kerti kisháza zöld színű lesz, a festék könnyedén befogja az elemeket. Amennyiben kételyei vannak ezzel kapcsolatban, mi eloszlatjuk azokat, azáltal, hogy egy ingyenes próbadarabot biztosítunk az Ön számára. Adunk egy védőszerbe mártott fadarabot, és Ön azt otthon befestheti.

A Waller Furnér Kft. megdöbbentő árakkal várja akár a lakossági megrendelőket is! Tőlünk méretre vágott és gyalult deszkát is vásárolhat! Keressen minket, kollégáink szívesen segítenek Önnek!