A faalapú csomagolóanyagokkal ellátott árucikkek szállítására számos szabályozás vonatkozik. Bár a fa rengeteg jó tulajdonsággal bír, a felületére tapadó kórokozóktól és gombáktól nem képes megvédeni önmagát. Ennek következményeként egyrészt a faanyag stabilitása jelentősen csökkenhet, másrészt utaztatásával gyorsan terjeszthetők a vírusok és a baktériumok. Mindezekkel azonban nem kell számolni, amennyiben az olyan csomagolóipari termékek, mint a raklapok hőkezelésen esnek át. 

Miért van szükség a hőkezelésre? 

A faanyag kezelése csírátlanítja a fa felületét és szerkezetét, tehát meggátolja a kártevők terjedését. Törvény szabályozza, hogy a legtöbb áru (az eu. zónán kívüli export esetében az összes) csak csírátlanított raklapokon szállítható. A hőkezelés a szabványoknak való megfelelés miatt elengedhetetlen. Ráadásul a faanyag kezelése csökkenti a raklapok nedvességtartalmát, így a csomagolóipari termékek akár olyan áruk szállításához is felhasználhatóvá válnak, amelyek egyébként érzékenyek a nedvességre. A hőkezelés tehát kibővíti a felhasználási lehetőségek körét

raklapok hőkezelése

Hogyan zajlik a csírátlanítás?

Az eljárást idegen néven fumigálásnak is nevezik. Lényege, hogy a faanyagot felmelegítik és 56 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják, minimum 30 percig. Ezzel mentesítik a megtelepedő vírusoktól, gombáktól, rovaroktól és egyéb élősködőktől. 

Súlyos következményei lehetnek, ha elfelejtődik” a hőkezelés!

A csírátlanítást szigorúan ellenőrzik a hatóságok! A szállítás során igazolni szükséges a hőkezelés tényét. Ennek hiányában az illetékes hatóságok elrendelhetik a szállítmány átrakodását, illetve megtagadhatják annak továbbengedését. Az ellenőrzések során visszautasított regisztrációs számokat nyilvántartásba veszik. Három visszautasítás után pedig a regisztrációs számot visszavonják. 

Ügyeljen arra, hogy az Ön szállítmányai gond nélkül átjussanak az ellenőrzési pontokon, válasszon megbízható helyről raklapot! A Waller Furnér Kft. garanciát vállal raklapjaira! 

Amennyiben hőkezelt, egyedi raklapokra van szüksége, keressen bennünket bizalommal!>>>