+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

Természetes környezetünk elengedhetetlen része az élő fa, holtában pedig épített világunk fontos komponense. Amellett, hogy a házak, bútorok és dísztárgyak szükséges alapanyaga, olyan egyéb területeken nyújt kiemelt segítséget, mint a növénytermesztés vagy épp a szállítmányozás. Utóbbinál rendkívül nagy szerepet kap, hiszen számos olyan feladandó áruval lehet dolgunk, amelyek darabszáma, súlya vagy egyedi mérete miatt csak raklapos szállítással mozgatható.

A fa számos jó tulajdonsággal bír, azonban a felületére tapadó kórokozóktól és gombáktól nem képes megvédeni önmagát. Ennek következményeként a fa egyrészt elveszítheti stabilitását, másrészt segítségével gyorsan terjeszthetők a különféle vírusok és baktériumok. Ez ellen a legjobban védekezni a hőkezeléssel tudunk.

Hogyan történik a hőkezelés?

Idegen néven fumigálásnak nevezik az eljárást. Lényege, hogy a faanyag belső szerkezetét felmelegítik és 56 °C-os hőmérsékleten tartják, minimum 30 percig. Ezzel mentesítik a raklapot a megtelepedő vírusoktól, gombáktól, rovaroktól és az egyéb élősködőktől.

Miért szükséges a raklapok hőkezelése?

  1. Csírátlanítja a fa felületét és szerkezetét

A raklapok csírátlanítása kiemelten fontos. A kártevők nem csak könnyen megtapadnak, de gyorsan el is szaporodnak a faanyagban. Hőkezelés nélkül a kórokozók terjedésének nyílt utat adnánk.

  1. Szabványoknak való megfelelés

A szállításnál minden szempontból fontos a biztonság! Törvény szabályozza, hogy a legtöbb áru (az eu. zónán kívüli export esetében az összes!) csak hőkezelt, tehát csírátlanított raklapokon legyen szállítható.

  1. Széleskörű felhasználást biztosít

A hőkezelés által alacsonyabb lesz a raklapok nedvességtartalma, így akár olyan áruk szállításához is felhasználhatóvá válnak, amelyek egyébként érzékenyek a nedvességre.

Mi történik, ha nem megfelelő a hőkezelés?

A törvény betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok. A szállítások során igazolni kell a hőkezelés tényét. Ennek hiányában az illetékes hatóságok elrendelhetik a szállítmány átrakodását vagy megtagadhatják annak továbbengedését. A visszautasított regisztrációs számokat nyilvántartásba veszik. Három visszautasítás a regisztrációs szám kötelező visszavonását eredményezi.

Ügyeljen arra, hogy ilyen Önnel ne történjen! Válasszon megbízható helyről raklapot! A Waller Furnér Kft. garanciát ad arra, hogy az Ön raklapjaival sosem lesz probléma a hatósági ellenőrzések során!