+36306874727 info@wallerfurner.hu

Minden fatelep ugyanolyan. Rengeteg rönk, gerenda, deszka, palló, léc, halmokban a sok faanyag – igen, egy laikus valóban csupán ennyit lát, ennyit tapasztal egy fatelepből. Azonban ahhoz, hogy a favásárlás sikerrel záruljon és garantáltan minőségi nyersanyaggal térjen haza, ettől jóval sokrétűbben kell átfürkészni a telepet. Van néhány olyan intő jel, amelyekre mindenképp figyelni kell, ha nem akarja feleslegesen költeni a pénzét. 

Nézze meg, milyen színben pompázik a faanyag!

fatelep

A kínált nyersanyagok minőségéről, illetve a fatelepről nagyon sokat elmond a fa színe. Minél szürkésebb, sötétebb árnyalatot vett fel a fa, annál hosszabb ideje áll a telepen, kitéve az időjárás kénye-kedvének.

A természetellenesen vörös szín a farontó gombák jelenlétét is jelezheti. Számos támadásra kész gombafaj létezik, amelyek negatív hatással lehetnek a faanyagok minőségére.  

Nézzen utána, hogy vannak-e lakói a fának!

fatelep

A faanyagok nagy rajongói a gombák és a rovarok, akik előszeretettel választják lakhelyükként a nyersanyagot. 

Amennyiben a korhadás jelei láthatók az élettelen fán, az különböző farontó gombák tevékenységéről árulkodik. A beteg fafelület a természetestől jóval intenzívebb nedvszívó képességgel bír, ezért ha benedvesítjük, másként színeződik. De úgy is megbizonyosodhatunk a betegségről, ha megkopogtatjuk a fát – az egészséges részek tiszta, míg a fertőzött területek tompa hangot hallatnak. 

A farontó rovarok szintén jelentős pusztítást képesek véghez vinni. A kopogóbogarak, illetve a cincérek csoportjába tartozó rovarok jelenlétéről árulkodik, ha hátrahagyott furat, üreg, esetleg a felszínre került furatliszt tarkítja a faanyag felszínét. 

Nézze meg, milyen méretűek a repedések!

fatelep

Tökéletes faanyag nem létezik! Kisebb repedések minden fatípuson vannak, ez nem feltétlenül jelent igazán nagy gondot. A nagyobb hasadással rendelkező nyersanyagot azonban már nem ajánlott megvenni, ugyanis ez a későbbiekben tovább repedhet, sőt akár teljesen szét is válhat.

Amikor egy fatelepre látogat, mindenképp járjon nyitott szemmel!