A nyár beköszöntével szívesebben töltjük a szabadidőnket a természetben, és ezzel egy időben előkerülnek a kerti asztalok és székek is. Akár a teraszon vagy a kertben pihenünk, a nyugalmat és az idilli képet könnyen megzavarhatja a kerti bútorok nem megfelelő, elhanyagolt állapota. Óvjuk a fából készült kültéri tárgyainkat, hogy ez ne okozhasson kellemetlenséget!

MIÉRT FONTOS A FAVÉDELEM?

A fafelületek kezelése nemcsak azok szépsége, hanem időtállósága szempontjából is nélkülözhetetlen. Az UV-sugárzás ugyanis roncsolja a felületet, amitől a fa szürkévé válik és elveszíti életteliségét. A nedvesség, mint például az eső vagy a harmat sem tesz jót a fafelületeknek, mert repedéseket okoz, melyekben könnyen megtelepednek a különböző gombák. Sőt, hosszabb távon még a rovarokkal is meggyűlhet a bajunk.

Faápolás

HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ?

A legfontosabb lépés a csiszolás. A jól előkészített felület elengedhetetlen, egyrészről az időtállóság és a hosszantartó védelem szempontjából, másrészről mert a festék csak a gondosan előkészített felületre fog igazán jól tapadni. A csiszolás akkor is kihagyhatatlan, ha teljesen új, úgynevezett tiszta felülettel dolgozunk, és akkor is, ha már használt, korábban festett vagy lazúrozott felületről van szó.

Ha régi festékbevonatot újítunk fel, figyeljünk arra, hogy a felületet egészen az „élő” fáig csiszoljuk le. Ne felejtsük el, hogy mindig szálirányban végezzük a mozdulatokat, így lesz ugyanis a legszebb a végeredmény. A festéket kizárólag csiszolással távolítsuk el, ne használjunk vegyi festéklemarót, mert az roncsolja a fa rostjait.

A faanyagot előbb portalanítani, tisztítani kell, amihez gyakran elég csak mosószeres vízzel, makacs szennyeződés esetén magasnyomású vízsugárral átmosni. A felület megtisztítása után a fa elemeket lehetőleg mindössze eukaliptusz- és keményfaápoló olajjal kenjük át, ez kihozza a fa színét, víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a felületet. Ezt érdemes két rétegben felhordani, majd két napig száradni hagyni.

Ha nemcsak a meglévő, de a közeljövőben készítendő építmények ápolása is tervben van, a  Waller Furnér Kft.-ra számíthat! Fatelepünkről minőségi faanyagot szerezhet be. Kérjen ajánlatot még ma!