A fa ismét egyre népszerűbb alapanyag mind a belső-, mind a külső építészetben. Ez nem meglepő, ugyanis az otthonoknak jó hangulatot, melegséget kölcsönöz. Ahhoz, hogy az épületeink, bútoraink, faburkolataink évekig a lakás mutatós darabjai maradjanak, elengedhetetlen, hogy minőségi fából készüljenek. A fatelepeken különféle felhasználásra szánt, különböző típusú fajfajták találhatók.

A fatelepre látogatva nem árt már felkészülve érkezni, hogy biztosan ne nyúljunk mellé. Ismerje meg velünk néhány fafajta sajátosságait, hogy sikerüljön majd kiválasztani az Önnek megfelelőt.

Bükk

A bükkfa az egyik leginkább kelendő fafajta, ugyanis könnyen megmunkálható, illetve esztergályozható. A bükk fája sűrű, hajlamos a zsugorodásra. Nem tartozik a természetesen tartós fafajok közé. Megmunkálhatóságának köszönhetően sokszor bútorok gyártására használják, de például réteglemez-gyártásra is alkalmazzák.

Vörösfenyő

A leginkább strapabíró fatípusok között említhető meg a vörösfenyő. Szilárdságának, tartósságának, dekoratív színének és rajzolatának köszönhetően sokrétű a felhasználása. Az időjárási viszonyoknak kitűnően ellenálló vörösfenyő sokáig megtartja eredeti állapotát. Időtállósága miatt többek között kerítéseket és kapukat készítenek belőle.

Tölgy

A keményfának minősülő tölgyfa rendkívül ellenálló, emiatt az ezt igénylő területekre alkalmazzák elsősorban. Megmunkálás után alaktartó, azokon a területeken is felhasználható, ahol erős terhelésnek van kitéve. Legnagyobb részben karók, gerendák, parketták formájában használják.

Lucfenyő

A lucfenyő puhább a többi fánál, ennek ellenére kifejezetten tartós, nehezen deformálódik. Emiatt főként tartóoszlopok, belső terek, illetve hangszerek készítésére alkalmazzák. A fűrészipar legfontosabb fenyőfajtája. Előnye, hogy az ára rendkívül kedvező, mivel kimondottan gyorsan nő.

Hárs

A finom, egyenletes szerkezetű hárs jól faragható, hajlítható, csiszolható és esztergálható, emiatt széles körben felhasználható. Szívós rugalmas fa, erősen zsugorodik, de nem deformálódik. Többek között készítenek belőle ládákat, bútorokat, valamint rétegelt lemezt is.

A megemlített fafajták a legnépszerűbbek közé tartoznak, de ezeken kívül nyilván még számos egyéb típust különböztethetünk meg, például a nyárt, égert, illetve erdeifenyőt.

A Waller Furnér Kft. készletében az összes felsorolt típusú fafajtát megtalálja. A változatos árukészletünkről kollégáink további részleteket is elárulnak, keressen minket bizalommal!