A fatelepre érve mindig ugyanazt látjuk: rengeteg rönk, gerenda, deszka, palló, léc és még sok egyéb halmokban álló faanyag. Igen, első pillantásra valóban csak ennyi tűnik fel, azonban ha alaposan szemügyre vesszük az áruba bocsátott portékát, bizony jelentős különbségek lehetnek egy-egy fatelep kínálata között. 

Sokan még a szakemberek közül is megfeledkeznek arról, hogy átvizsgálják a vásárolni kívánt nyersanyagot. A rossz minőségű faanyag azonban, ha egyből nem is, hosszú távon garantáltan problémákat okozhat, ugyanis a gyenge színvonal rövid élettartammal társul.

Ahhoz, hogy a favásárlás sikerrel záruljon, érdemes tüzetesen átvizsgálni a telepet, ugyanis van néhány figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy rossz helyen nézelődik. Vegyük sorra, mire kell figyelni, ha faanyagot vásárol!

Faanyag színe

A kínált nyersanyag minőségéről sokat elmond a fa színe. Minél szürkésebb, sötétebb árnyalatot vesz fel a fa, annál hosszabb ideje áll a telepen, kitéve az időjárás szeszélyeinek.

De a természetellenesen vörös szín sem sok jót jelez, ez ugyanis a farontó gombák jelenlétének egyik bizonyítéka. A gombákkal nagyon kell vigyázni, ugyanis azok negatív hatással lehetnek a faanyagok minőségére. 

faanyag

Faanyag állapota

Amennyiben azt látja, hogy a kínált faanyag a korhadásnak az apró jeleit is mutatja, azonnal hagyja el a fatelepet! A korhadás szintén a különféle farontó gombák jelenlétének a bizonyítéka. 

Ha nem biztos benne, hogy a faanyag valóban beteg-e, tesztelje le! A megbetegedett fafelület a természetestől intenzívebb nedvszívó képességgel rendelkezik, így ha benedvesítjük, másként színeződik el, mint az egészséges társa. De úgy is felismerhetjük a betegséget, ha megkopogtatjuk a fát –  az egészséges részek tiszta, míg a fertőzött területek tompa hangot hallatnak. 

Mindezek mellett a kopogóbogarak és a cincérek csoportjába tartozó rovarok jelenlétéről árulkodik, ha hátrahagyott furat, üreg, esetleg a felszínre került furatliszt található a faanyag felszínén.  

Repedések mérete

Fontos leszögezni, hogy tökéletes faanyag nem létezik! Kisebb repedések mindegyik fafajtán vannak, ez nem jelent gondot. A probléma ott kezdődik, amikor nagyobb hasadással találjuk szembe magunkat. A megrepedt faanyagot nem javasolt megvenni, ugyanis ez a későbbiekben tovább repedhet, sőt akár ketté is válhat. 

Ha faanyagra van szüksége, látogasson el a Waller Furnér dudari telephelyére, és nézze meg árukészletünket. Garantáltan nem fog csalódni!

Elérhetőségeinket ITT találja!