+36306874727 info@wallerfurner.hu

A hársfa egy gyönyörű és sokoldalú fafajta, mely számos különleges jellemzővel és előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ez a lombhullató fa nemcsak dísznövényként szolgál, hanem több egyéb területen is hasznos lehet. Ismerjük meg jobban! 

Hol találkozhatunk a hársfával?

Az alföldi erdőkben csak ritkán futhatunk össze hársfával, mivel elsősorban a domb és a hegyvidék fájának számít. Azonban az európai domb- és hegyvidékeken, valamint a parkokban és kertekben gyakran találkozhatunk vele.

hársfa

Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

A hazai hársfák általában 20-35 méter magasságot és 0,3-0,8 méter mellmagassági átmérőt érnek el, mire a fakitermelés korába érnek (kb. 60-70 év). 

A hárs népszerűsége leginkább világos színéből fakad. Minden irányból jól vágható, kiválóan csiszolható, illetve gőzöléssel egyszerűen hajlítható, mivel egy szívós, rugalmas fáról beszélünk. A hárs nem túl kemény, nem vetemedik és könnyen megmunkálható. Hátránya viszont, hogy zsugorodása igen nagy. Ennek ellenére jól pácolható és gyönyörűen csiszolható, viszont fényezésre kevésbé alkalmas. 

hársfa

Mire használhatjuk? 

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően a faszobrászok kedvenc alapanyagai közé tartozik, de remek gitárok is készíthetők belőle. Felhasználása igen sokszínű, ugyanis bútorgyártáshoz, furnérkészítéshez, rétegelt lemez előállításhoz, cellulózgyártáshoz egyaránt tökéletes. 

Tudta? 

A világon számottevő védett hárs létezik, melyek közül egyes példányok 1000 év körüliek. Így nem véletlen, hogy a hársfákat számos országban szent faként tisztelik.

A hársfa virágából készített tea régóta kedvelt ital a népi gyógyászatban. Teája ízletes és illatos ital, amelyet gyakran fogyasztanak megfázás és megfázásos tünetek enyhítésére, valamint nyugtató hatása miatt stressz és alvásproblémák esetén is kiváló.

 

A hársfa nemcsak szépségével és rugalmasságával nyűgöz le bennünket, hanem kiváló tulajdonságaival is. Ha Ön is szívesen próbára tenné a hársfát, bátran forduljon hozzánk! A Waller csapata mindig rendelkezésére áll, hogy segítsen projektjének megvalósításában, akár sürgős megrendelés esetén is. 

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi hárs fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>