Hárs, éger, nyár, bükk, tölgy, fenyő – rengeteg fafajtát különböztethetünk meg, amelyek mindegyike más-más jellemzőkkel rendelkezik. Mielőtt kiválasztja a tervezett munkákhoz szükséges faanyagot, érdemes tájékozódni, hogy biztosan a céljaihoz leginkább passzoló faanyag mellett tegye le a voksát. Ha már úgyis tombol a nyári forróság, most beszéljünk kicsit a nyárfáról! 

Milyen jellemzőkkel rendelkezik a nyárfa?

A nyárfa 15–50 méteresre is megnő, törzsének átmérője pedig elérheti a 2,5 métert. A fiatal fák kérge sima, színe a fehértől zöldesig vagy sötétszürkéig bármilyen lehet.

A levelek mérete még az egyes fákon belül is nagyon eltérő lehet: a kis levelek főként az oldalágakon, a nagyobbak az erősebb ágakon jelennek meg. A levelek rombusz alakúak, a szélük karéjos vagy fogas, a nyelük hosszú. Virágai a sallangos murvalevelek hónaljában ülnek, laza barkavirágzatban.

Mire használható a nyárfa?

A deszka egyáltalán nem fél a nedvességtől, párás környezetbe helyezve is kifejezetten tartós. Megfelelő szárítás után akár erősebb lehet, mint a tűlevelűek. Ezek a jellemzők természetesen befolyásolják a fűrészáru felhasználási területeit is. A nyárfából építenek faházakat és teherhordó szerkezeteket is. Ipari méretekben a nyárfából gyufát készítenek, de cellulóz- és papírgyárak is alapanyagként hasznosítják. Továbbá a nyárfát igénybe veszik a forgácslap, rétegelt lemez és a furnér gyártása során is. 

A nyárfa meglehetősen puha és sűrű. Éles szerszámmal könnyen megmunkálható, fűrészelhető, marható, hámozható, vágható.  A nyárfa felülete könnyen feldolgozható, ugyanakkor nehezen polírozható.

Ez a fafajta nem vetemedik, ellenáll a hasadásnak és repedésnek. Ezen tulajdonságok miatt a nyárfa deszkát bútorok, padlók, fürdők, gőzkabinok és szaunák elkészítésére is használják. Ezen kívül a nyárfa padló nem égeti a lábat a forró gőzfürdőben.  A nyárfa még rendszeres hőmérséklet-változások mellett sem repedezik, mint a többi lágylombos fűrészáru. A fa megfelelő kezelése mellett hosszú ideig védett a rovarok és a penész ellen.

A Waller Furnér Kft.-nál számos kiváló minőségű alapanyag közül válogathat, természetesen nyárfa is van a kínálatunkban! Ne hagyja ki, kérjen ajánlatot még ma!