+36306874727 info@wallerfurner.hu

Vásárlás előtt érdemes mindig alaposan megvizsgálni a faanyagot, ugyanis előfordulhatnak növekedésből, rossz vágásból vagy nem megfelelő szárításból fakadó hibák. Semmiképp se szerezzen be olyan nyersanyagot, amelyben repedések találhatók, esetleg gombásodás vagy korhadás jeleit hordozza. Legyen felkészült, amikor a fatelepre érkezik, hogy a vásárolt termék garantáltan illeszkedjen igényeihez, elképzeléseihez. 

Három tanácsot hoztunk most, amelyekre mindenképp érdemes gondolni, mielőtt beszerzi a faanyagot. 

1. Gyalulva vagy gyalulatlanul?

A faanyagot egyaránt lehet gyalulva vagy gyalulatlanul kérni. Bár a megmunkált fűrészáru nyilvánvalóan költségesebb, ugyanakkor kényelmesebb a használata, esztétikusabb, hosszabb élettartam várható tőle, sőt könnyebben észrevehetők rajta a hibák. A legjobb minőségű faanyag hibátlan, hasadások nem találhatók a felszínén. 

A vásárlás előtt gondolja át, hogy céljaihoz a gyalult vagy a gyalulatlan faanyag illik-e jobban.

faanyag

2. Hulladék is lesz!

Legyen szó bármilyen faipari munkáról, hulladék mindig keletkezik. A vásárlás során számoljon a lehulló faanyaggal, mindig több fát vegyen, mint amennyire szüksége van, nehogy a munkálatok során kelljen arra rádöbbennie, hogy nincs mivel dolgoznia. Például, ha otthon gyalulja le a faanyagot, jelentős anyagveszteségre számíthat, sőt az esetleges fahibák csak tovább növelik a hulladék mennyiségét. 

faanyag

3. A méreteket illessze elképzeléseihez!

A faanyagok a legtöbb kereskedőnél szabványos hosszban kaphatók, amelyek lehetnek névleges és valós méretek. Az előbbi a fűrészelt deszka, az utóbbi pedig a gyalulás utáni paraméterek. 

Ha a szabványméretek nem illeszkednek a terveihez, keressen olyan fatelepet, ahol egyedi méretekben is kérhető a nyersanyag. A legtöbb fatelepen 6 méter hosszúsági korlát van, mi azonban – alapanyag függvényében –  akár 8 méterig, többféle keresztmetszetben is ki tudjuk szolgálni megrendelőink igényeit. 

faanyag

Készüljön fel a vásárlásra, hogy semmiképp se nyúljon mellé, így terveit akadályoktól mentesen megvalósíthassa!