+36306874727 info@wallerfurner.hu

Első pillantásra talán egyszerű csomagolóipari termékként gondolhatunk a raklapra, ám valójában izgalmas részleteket rejt magában. Most megosztunk néhány olyan információt ezzel a faszerkezettel kapcsolatban, amelyre garantáltan Ön is felkapja a fejét. 

1. A szabványosítás a II. világháború találmánya

A fából készült raklapot az 1920-as években vezették be, nem sokkal a targonca feltalálása után. A csomagolóipari terméket az 1940-es évekre már széles körben használták a hajózási, építőipari és logisztikai iparágakban. A raklap teljesen átalakította az áruk kezelését, és a mai napig páratlan hatással van a rakományok tárolására és szállítására. 

A tömeggyártás a II. világháború alatt lendült fel igazán. Ekkor hozták létre az első szabványos méretű raklapokat, ami lehetővé tette a szövetséges országok számára, hogy könnyedén szállítsanak árukat vagy gépeket egyik helyről a másikra. A raklap mára a globális szállítási hálózat alapelemévé vált, napjainkban több milliárd található belőle világszerte.

2. Divatos trend: raklapművészet

A régi vagy kidobott fa raklapok nagyon sokféleképpen felhasználhatók. Tartósságuk miatt tökéletesen alkalmasak arra, hogy különféle bútorokká vagy kerti kiegészítőkké alakítsuk őket. Korábbi cikkünkben adtunk is ehhez néhány szuper ötletet! 

raklapról

3. A raklapok 90 százaléka környezetbarát

A raklapok mintegy 90 százaléka fából készül. A fa természetesen biológiailag lebomló anyag, ellentétben a műanyaggal vagy a fémmel. Ráadásul a fából készült raklapok újrahasznosítási aránya sokkal magasabb, mint a papíré vagy a műanyagé. 

A közhiedelemmel ellentétben a raklapgyártás sem okoz erdőirtást, a felhasznált faanyag nagy része az építőiparban vagy a bútoriparban használt faanyag mellékterméke. A kiváló minőségű fát először ezeknek a termékeknek az előállításához használják fel, majd a megmaradt hulladékból raklapokat készítenek.

Egy másik gyakori panasz, hogy túl sok raklap kerül a hulladéklerakóba, ha már nem használják. De amint azt fentebb már bemutattuk, sok raklapot hasznos tárgyakká alakítanak át, így valójában rendkívül kevés kerül a hulladéklerakóba.

4. Újradefiniálták a modern logisztikát

A raklapok a XX. század egyik legfontosabb logisztikai fejlesztésének számítanak, ugyanis lehetővé tették, hogy a tárgyakat úgy lehessen rakodni és szállítani, mint korábban soha. Biztonságossá és hatékonnyá tették a szállítást a korábbi, gyakran nem veszélytelen módszerekhez képest. Talán nem is gondolná, hogy a modern világ milyen mértékben támaszkodik a raklapokra az élelmiszerek és más fogyasztási cikkek szállításában. Jó tudni például, hogy az amerikai kereskedelem mintegy 80 százalékát raklapokon szállítják. 

raklapról

5. Már a raklapokat is okosítják 

A raklapok tervezése és fejlesztése folyamatosan zajlik. Sőt, ma már a csomagolóipari termékek okosítása van a fókuszban. A raklapok fejlesztése kapcsán több próbálkozás is volt, azonban még átütő sikertörténetről nem tudunk beszámolni. Megpróbálták már RFID jelöléssel ellátni a raklapokat, ám a kísérleti alkalmazás során arra a következtetésre jutottak, hogy a fém szerkezetű raktárak leárnyékolják az okosított eszközöket. Mindemellett tintasugaras nyomtatással QR-kódokat is visznek már fel raklapokra. Ez jelentősen lecsökkenti a csomagolóipari termék körüli papírmunkát, valamint pontos áttekinthetőséget nyújt a készletekről. 

 

Ezek a tények csak egy kis betekintést nyújtottak a raklapok világába, melyek sokkal többek annál, mint a csomagolás és szállítás egyszerű eszközei. A raklapok tervezése, gyártása és újrahasznosítása is jelentős szerepet játszik a fenntartható gazdaság kialakításában és a globális logisztika hatékonyságának javításában.

A Waller Furnér fatelepén a szabványok szigorú betartása mellett készülnek az EUR raklapok, méghozzá minőségi fenyő alapanyagból, de az egyedi csomagolóipari termékek beszerzése során is számíthat ránk. Ráadásul termékeinkhez csereszavatosságot is biztosítunk!

További részletekért vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>