A fa egy kifejezetten tartós és időtálló építőanyag, amennyiben elegendő figyelmet fordítunk mind a megelőző, mind a megszüntető védelmére. Azonban ha a felhasználása előtt ez a fázis kimarad, a rovarok és a gombák, azonnal megrohamozzák, és hatalmas erőkkel elkezdik pusztítani a nyersanyagot. De ismerjük meg kicsit jobban a fa két legfőbb ellenségét, illetve a módszert, amellyel távol tarthatjuk őket.

Farontó gombák – a korhasztás mesterei 

A gombák mind az élő, mind a feldolgozott fát előszeretettel támadják meg, majd mindent megtesznek azért, hogy a tartalék tápanyagait, illetve vázanyagát lebontsák. 

A farontó gombáknak természetesen több fajtáját különböztethetjük meg. Többek között megemlíthetjük a penészgombákat, amelyek nem változtatják meg a fa fizikai vagy mechanikai tulajdonságait. A penészedés egy elszíneződéssel járó folyamat, amely a nedves fa felületén telepszik meg. A legveszedelmesebb kártevő azonban nem ez, hanem a korhadást okozó gomba. A barnakorhadás során például a gombák felélik a sejtfalak cellulóztartalmát, így csak a barna lignin marad vissza. Ennek következtében a fa először megrepedezik, majd kisebb darabokra esik szét, végül pedig teljesen szétporlad. A barnakorhadás rendkívül gyorsan csökkenti a faanyag szilárdságát. 

gombák rovarok

Farontó rovarok – a járatgyártás mesterei

A rovarok támadásának eredményeképpen a faanyag mechanikai és szilárdsági tulajdonságai károsodnak. 

A farontó rovarok a fában járatokat hoznak létre, amelyek hozzájárulnak a gombák megtelepedéséhez. Tehát a rovarok munkájukkal zöld utat adnak a gombáknak is.

A legelterjedtebb farontó rovarok a cincérek, a szúfélék, a lepkék és a kopogó-bogarak. Utóbbiak a fejüket ütögetik a faanyaghoz, amellyel jellegzetes kopogó hangot adnak ki. Nedves, gombás felületeken rendkívül gyorsan kifejlődnek, majd 1-2 mm-es lyukakat fúrnak. 

 gombák rovarok

Favédelem, hogy felvegye a harcot a kártevőkkel!

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a faanyag impregnálása, tehát az áztatásos vegyi kezelése. 

Az áztatókádas eljárás kiszámítható, egyenletes és hibátlan kezelést tesz lehetővé – sikere is ebben rejlik. A vegyszer minden repedésbe, furatba egyaránt behatol, így garantált a teljes felület védelme, és értelemszerűen jóval hatékonyabb, mint az ecsetes vagy szórásos kezelés.

A kádba gépi erővel mozgatható, az akár extra méretű faanyag is. A Waller Furnér Kft.-nál automata, hidraulikus működtetésű 14,5 méteres merítőkád áll rendelkezésre a fűrészáru impregnálásához. Így nálunk a tetőszerkezethez szükséges gerendák kezelése is könnyedén megoldható. 

gombák rovarok

Védje meg a felhasznált faanyagot a kártevőktől, önmagát pedig a folyamatos renoválás miatti tehektől és plusz költségektől! Vásároljon impregnált faanyagot!