Az építészeti trendek körkörösen térnek vissza, magukkal hozva a régmúlt esztétikumát és funkcionalitását, viszont már modern környezetbe. Az egyik ilyen visszatérő a lambéria, amely egykor a belső terek szerves része volt, ám egy időre háttérbe szorult. Most azonban újra hódító útjára indult! 

A lambéria nem csupán dekoratív elemként állja meg a helyét, hiszen számos előnyös tulajdonsága révén képes meggyőzni azokat, akik a praktikumot és a funkcionalitást egyaránt keresik. Cikkünkben feltárjuk, miért választja egyre több lakberendező és lakásfelújító a lambériát a mennyezet kialakításához. 

Miért éri meg lambériával burkolni a mennyezetet? 

A régi építésű ingatlanok esetében gyakori probléma a mennyezeti vakolat megrepedése, amit folyamatosan javítani szükséges, amennyiben esztétikus látványt szeretnénk elérni. Ha nem akarjuk rendszeresen hálózni és glettelni a plafont, a lehető legegyszerűbb megoldás egy álmennyezet létrehozása. Ez többek között készülhet fa burkolóanyagból, például lambériából is. 

lambéria

Hogyan készítsük el a lambéria mennyezetet?

Régi épület mennyezetének átalakítása esetén a meglévő mennyezetre egy keretet (ami tetőlécekből könnyen elkészíthető) szükséges rögzíteni, majd erre kell fixálni a lambériát. Lényeges, hogy az álmennyezet kialakítása során mindenképp használjunk vízmértéket, hogy ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek. 

Nagy belmagasságú épületeknél lehetőség van arra, hogy az álmennyezetet a jelenlegi plafontól lejjebb alakítsuk ki – ezáltal a plusz szigetelés is megoldottá válik. A plafon lejjebb hozatala a mennyezethez csavarozott direkfüggesztőkkel érhető el. 

A lambéria rögzítésének legegyszerűbb módja, ha kifejezetten az ezek felrakásához szánt vasalatokat vesszük igénybe, ugyanis így garantált a masszív rögzítés. 

lambéria

Lambéria festése a mutatósabb végeredményért

A lambériát bátran lehet variálni, alakítani az adott helyiségek stílusának megfelelően. Azok, akik a fa természetes szépségét szeretnék csodálni, teljesen elegendő ha a faanyagot csak lakkal kenik le. Viszont bátran lehet színeket is használni, ugyanis így bármilyen – modern, skandináv, rusztikus stb. – stílus megteremthető. 

A lambéria sokoldalú felhasználási lehetőségei 

A lambéria a mennyezeten kívül a lakás számos egyéb területén is megállja a helyét. Felhasználható falak burkolására, de akár padlóburkolatként is. Emellett bútorokat is dekorálhatunk vele, így egyedi és karakteres darabokat hozva létre. Kisebb lambéria darabokból pedig mutatós kiegészítőket készíthetünk, mint például képkereteket, tükörkereteket vagy állványokat. 

A faanyag akár kültéren is használható, hiszen az impregnált változat alkalmas teraszok és verandák burkolására. Emellett akusztikai tulajdonságai révén hangszigetelésre is felhasználható. Mindezek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a lambéria valódi csodaszer a belső tér kialakítása során, hiszen számtalan kreatív lehetőséget rejt magában.

Tekintse meg a Waller Furnér Kft. minőségi lambéria kínálatát! >>>