+36306874727 info@wallerfurner.hu

Az elsőszámú faelem az építészetben a gerenda, mivel rendkívül fontos tartószerkezeti funkcióval bír. Egy átlagos ház kivitelezéséhez legalább húsz különféle méretű, vastagságú fagerenda felhasználására van szükség.

A gerenda széles körben felhasználható, és különleges létesítmények építhetők belőle.

Faház

A gerendaelemes építés rendkívül hangulatos, stílusos létesítményeket eredményez. A gerendafal az egyik legrégibb faházépítési magoldás, melyet a boronafalas építési eljárás során alkalmaznak. Ebben az esetben a vízszintesen elhelyezett, régebben faragott, ma fűrészelt vagy körmart gerendaelemek alkotják az épület falszerkezetét.

A faházak, a boronafalas épületek lakóházként is megfelelőek, bár a mi éghajlati viszonyaink és tapasztalataink miatt elsősorban nyaralóként, hétvégi házként szolgálnak.

Kerti pavilon

A nyári estéken sokkal kellemesebb a kertben ücsörögni, mint bent, a felmelegedett házban. Az élményt tovább fokozhatja, ha az udvaron egy kellemes kerti pavilon is helyet kap.

A pavilon építésének az alapeleme a gerenda. Az épület kis affinitással egyszerűen összerakható, nem kell építőmestert hívni hozzá. Tökéletes, gyalult, méretre vágott faanyagot érdemes vásárolni, ezután már nem igazán lehet elrontani a kisházat.

Tetőszerkezet

A házak tetőszerkezetének kialakítása során lényeges alkotóelem a gerenda. Ez a faelem adja át a fedélszerkezet terheit a falazatnak. A faszerkezetű tetőtér építésénél kimondottan fontos, hogy a felhasználandó fa szakszerűen lekezelt és beépített legyen. Így a tetőszerkezet időálló lesz.

Mitől tartós a fagerenda?

A gerenda karbantartás nélkül bomlásnak indul, gombásodni és korhadni kezd. Ez a szerkezet gyengüléséhez vezet. A favédő szereken nem szabad spórolni, mert a fa csak így lehet tartós az időjárással szemben. A megfelelően lekezelt és szakszerűen beépített fa nem gombásodik és nem biztosít táptalajt a rovaroknak, amelyek jelentősen felgyorsítják a faanyag tönkremenetelét.

A gerenda tartóssága attól is függ, hogy milyen fafajtából állították elő, illetve mennyire van kitéve az időjárási viszontagságoknak. A vörösfenyő és az akác kifejezetten ellenálló fafajták, szemben a nyárfával és a nyírfával. Nyilván nehezebb a gerenda védelme, ha látszó épületelemként funkcionál. Ebben az esetben különböző favédő szerekkel, olajozással és lakkal érdemes kezelni.

A Waller Furnér Kft.-nél megdöbbentő árakon juthat hozzá a legjobb minőségű, méretpontos luc-, és vörösfenyő fagerendákhoz. Tőlünk egyedi méretű, akár gyalult termékeket is vásárolhat. Amennyiben nem tudja, hogy pontosan milyen gerendára van szüksége, kollégáink szívesen segítenek Önnek!

Ha többet szeretne tudni, kattintson a részletekért!