A karácsonyi időszakban talán Önben is felmerült a gondolat, hogy vajon mi lehet az örökzöldek titka. Miként vészelik át a telet anélkül, hogy megkopaszodnának? Hogyan képesek erre, ha más fák nem? 

Az örökzöldek különleges adottságai nem csupán ellenálló képességükben rejlik, hanem biológiai és fizikai jellemzőikben is. Az alábbiakban megvizsgáljuk, milyen okból maradnak zöldek az év összes napján.

A lombhullatók és az örökzöldek hasonlóak, mégis mások 

A különböző fafajok eltérően reagálnak a zord időjárás beköszöntére. A lombhullató fák levelei – a rövidülő napok és az egyre hidegebb idő hatására – barna, sárga és vörös színekben pompáznak, majd szépen lassan lehullanak. Az örökzöldek ezzel szemben az időjárási viszonyoktól függetlenül megtartják leveleiket, és mindig zöldben tündökölnek. 

A háttérben meghúzódó ok a fotoszintézissel köthető össze. A lombhullató és örökzöld fák egyaránt a napból nyert energiát használják fel, hogy a szén-dioxidból és vízből szerves anyagokat hozzanak létre. Az ősz beköszöntével kevesebb fényhez és vízhez jutnak, ami azonban eltérő mechanizmusokat indít be náluk. 

örökzöldek

A fenyők más stratégiát követnek!

A fák leveleikben állítják elő maguknak a táplálékot, miközben a napsütés hatására vizet veszítenek, melyet a talajból pótolnak. Télen azonban a víz sokszor megfagy, így utánpótlása ellehetetlenül. Tehát a levelek megtartása a kiszáradás veszélyét hordozza magában. Ezt a lombhullatók a levelek levetésével kerülik el, ezáltal csökken a vízigényük és egyfajta téli álomba merülnek. 

Az örökzöldek északról származnak, ahol hosszabbak a telek, így kénytelenek hosszú távra tervezni. Ahhoz, hogy új, szép nagy levelet hozzanak minden évben, túl rövid a nyár, így leveleik keskennyé, gyantássá, viaszossá fejlődtek, hogy képesek legyenek megküzdeni a téllel, anélkül, hogy megválnának leveleiktől.  

Fontos persze megjegyezni, hogy az örökzöldek is cserélik leveleiket, csak lassabban és nem egyszerre. Ahogy a tűlevelek öregszenek előbb sárga, majd barna színük lesz, végül lehullanak, közben azonban új levelek nőnek helyettük, ezért a folyamat kevésbé feltűnő. 

örökzöldek
Az örökzöldek különleges tulajdonságai és azoknak a folyamatoknak a megértése, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megőrizzék lombjukat egész évben, lenyűgöző tanulságokat rejt a természet adaptációs képességeiről. 

És ha már örökzökzöldek, érdemes megemlíteni, hogy a Waller Furnér Kft. kínálatában minőségi fenyő faanyagok is megtalálhatók, amelyek számos alkalmazási területen bizonyítottak. Akár építkezésről, akár bútorkészítésről vagy egyéb faipari projektekről van szó, a Waller Furnér minőségi termékeivel biztos lehet benne, hogy a faanyag nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is megfelelő lesz.

Ha faanyagra van szüksége, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>