A fa meghatározó alapanyag a belsőépítészetben. Karakteres stílusa segít, hogy a lakásokból otthon váljon, miközben megbízható, időtálló elemekkel gazdagszanak a belső terek. Ablakok, ajtók, asztalok, székek, vizes helyiségek bútorai – mindenhol ott a fa, amely holtában is fontos része az életünknek. A mesterien elkészített faelemek mind az asztalosok keze munkáját dicsérik. Ők azok, akik megtervezik és aprólékos munkával formát adnak a berendezési elemeknek. De hogyan alakult ki ez az igazán lenyűgöző szakma, hogyan „születtek” az asztalosok? Utánajártunk!

A mesterség eredetének felkutatásáért nézzünk kicsit a múltba!

Kanyarodjunk vissza egészen a vadászó-gyűjtögető őseink mindennapjaihoz! A vadászat során a nagyobb kődarabokat egy-egy faághoz erősítették, ennek segítségével ejtették el a prédákat. De hamar rájöttek, hogy a megmunkált” faeszközzel jóval eredményesebbek lehetnek, ezért a botokat szikladarabokhoz dörzsölve „csiszolták”. Ezzel vette kezdetét a famegmunkálás. 

Miért pont a fa?

asztalos

A fa az egyik legkönnyebben megmunkálható szilárd anyag. Ennek eredményeként használata az évek során egyre fontosabbá vált. A bronzkorban és a vaskorban már összetettebb munkákhoz is alkalmazták. Az ókor elején pedig megindult a szakmatanítás is. 

A középkorban létrejött az asztalosság!

Kezdetben minden fával foglalkozó mestert ácsnak neveztek és mindenki hasonló képzést kapott. A középkorban azonban létrejött az asztalos mesterség. 

Gyalulták a deszkákat, majd a díszítés után enyvvel illesztették össze őket. Így alkották meg az egyre mesésebb cirádákkal és lenyűgöző motívumokkal teli asztalokat, bútorokat. 

asztalos

A technológiák fejlődésével a szakma a következő korszakába lépett!

Az elmúlt évtizedekben, évszázadokban nemcsak a stílusok és az uralkodó irányzatok változtak, hanem az alkalmazott technológiák is. Az asztalosok ma már számos olyan eszközt, gépet vethetnek be a faanyagok megmunkálásához, amelyek jócskán megkönnyítik a munkájukat. A korszerű berendezésekkel jóval gyorsabban és egyszerűbben elvégezhetők a nagyobb munkálatok is, így a megnövekedett kereslet is kielégíthető. 

Az asztalosszakma bár sokat változott, van ami állandó: az alapanyag, tehát a fa. A munkálatokhoz, ahogy évszázadokkal ezelőtt, ma is minőségi faanyagra van szükség. Ennek beszerzése során minden asztalos számíthat a Waller Furnér Kft.-re! →