Közeleg a tavasz, így érdemes előkeresni a műhely mélyéből az ecsetet és a lazúrt! Az erős nyári napsütés és a fagyos téli napok által okozott károk miatt, újra itt az idő gondoskodni fafelületei védelméről.

A faanyag a természet közelségének érzetét kelti, így sokan előszeretettel készítenek belőle a kertbe padot, asztalt, kerítést, kisházat vagy éppen gyerekjátékokat. Mindezek nemcsak mutatósak és praktikusak, de kimondottan időtállóak is lehetnek. Persze csak akkor, ha a fafelületek rendszeres ápolása nem marad el.

Miért épp a lazúrt ajánljuk? 

Ha faanyag kezeléséről van szó, több lehetőség is szóba jöhet, melyek közül a legnépszerűbb a lazúr vagy a fedőfesték. A fedőfesték is megfelelő a célra, viszont használata után a fa felülete, erezete nem látszik, így a természetes hatás megszűnik. A lazúr ezzel szemben védi a fát és láttatja a mintáját is.  

Hogyan néz ki a lazúrozás menete?

1. lépés: készítse elő a felületet!

lazúrozás

Ahhoz, hogy az ápolásnak valódi értelme legyen, meg kell csiszolni a felületet. Ha a korábbi festékréteg még nem kezdett el nagy darabokban leperegni, akkor elég csak kicsit megcsiszolni a fát, viszont amennyiben pereg a korábbi bevonat, érdemes a fáig lecsiszolni, majd alapozással indítani a rétegek felépítését. Rendkívül fontos, hogy egy por és zsírmentes, tiszta, apró barázdákkal rendelkező festhető felületettel kezdjen el dolgozni. 

2. lépés: válassza ki az ideális lazúrt!

lazúrozás

Fontos megjegyezni: ha egy felület egyszer már kezelve volt oldószeres lazúrral, akkor azzal fesse le ismét. Az oldószer ugyanis tömíti a fa pólusait, így abba a vízbázisú lazúr már nem tud annyira beszívódni. Ha még nem volt kezelve a faanyag, vizes lazúrt javasolt választani, mivel az gyorsabban szárad. 

Kültéri felhasználásra olyan felületkezelő anyagra van szükség, ami gyorsan képes alkalmazkodni a hőmérséklet és páratartalom függvényében történő méretváltozáshoz. Épp ezért, mindenképp vékonylazúrt ajánlott beszerezni. 

Semmiképp ne vásároljon színtelen lazúrt, még akkor sem, ha a fa eredeti színét szeretné megőrizni. A fát károsító tényezők közül az egyik legjelentősebb az UV-sugárzás, amitől a színtelen lazúr nem képes megóvni a faanyagot. Ha ragaszkodik a fa eredeti színéhez, inkább döntsön a színben legközelebb álló festőanyag mellett.  

3. lépés: vigye fel a felületre a lazúrt!

lazúrozás

Egy hagyományos ecset segítségével, egyenletes mennyiségben hordja fel a felületre a lazúrt. Fontos, hogy olyankor tegye ezt, amikor már napok óta nem esett, és éppen nem tűz a nap. A vizes fa nem tudja beszívni a festéket, a tűző napsütés hatására pedig a kelleténél gyorsabban fog megszáradni, ami a minőségén sokat ront. 

 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fafelületek lazúrozása nemcsak esztétikai, hanem védelmi szempontból is kulcsfontosságú. A megfelelő ápolással és lazúrral a kültéri faszerkezetek hosszú éveken át megőrzik szépségüket és tartósságukat. Reméljünk, cikkünk segítségére lesz a faápolási munkák megkezdésekor. 

Ha pedig faanyagok beszerzése áll a tervei között, ne habozzon ellátogatni a Waller Furnér dudari telephelyére, vagy felvenni velünk a kapcsolatot. A Waller minőségi faanyagaival valódi élvezet a munka. Válassza a minőséget, és élvezze fafelületei tartós szépségét a következő szezonban is!