A fenyőfa kiválasztása és díszítése a karácsony egyik legismertebb és legkedveltebb hagyománya. Az évek során a fa köré fonódó szokások és jelképek mélyen beágyazódtak a karácsonyi ünneplés kultúrájába. De vajon miért éppen ez a fafajta vált a karácsony jelképévé? Utánajártunk!

Hogyan került a fenyő az otthonunkba? 

Az örökzöldek már a kereszténység elterjedése előtt is különös jelentőséggel bírtak. Az ókori népek a téli hónapokban örökzöld ágakat aggattak otthonaik ajtajára és ablakaira. Úgy tartották, hogy ezek elűzik a boszorkányokat, szellemeket, gonosz lelkeket és távol tartják a betegségeket.

A mai értelemben vett karácsonyfa hagyománya a középkori Németországig vezethető vissza. A legendák szerint Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített fel egy fenyőt. A német reformátor állítólag éppen hazafelé tartott egy téli estén, amikor az egyik fenyőn ragyogó csillagfényekre lett figyelmes. Luthert olyannyira magával ragadta a látvány, hogy amint hazaért, gyertyákkal díszített fel egy fát. 

Budapesten az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, amely szokás azóta is töretlenül él. 

karácsony

A karácsonyi fenyőfa nemcsak egy szép hagyomány, hanem az ünnepek meghittségének kifejezője is. A családtagok összegyűlnek, hogy közösen díszítsék fel a fát, és minden évben új emlékeket építsenek a közös ünneplés pillanataiból.

A fenyő nem csak karácsonyfaként állja meg a helyét!

A fenyő kiválóan hasznosítható, ezért az asztalosok körében az egyik leggyakrabban használt nyersanyag.

Előnyös tulajdonságai miatt a fenyőfa nemcsak karácsonykor, de az év bármely szakában kiemelkedően fontos és hasznos fafajta. Természetes szépsége, gyors növekedése és könnyű megmunkálhatósága révén a fenyő a faanyagok sokoldalú és környezetbarát képviselője.

A fenyőfa könnyű, és jól megmunkálható, ami ideálissá teszi az építőiparban való felhasználását. A könnyű súly csökkenti a szállítási költségeket és leegyszerűsíti az építkezési folyamatokat. Kiválóan alkalmazkodik különböző felhasználási területekhez. Építőanyagként, bútorok készítéséhez, papíripari célokra vagy akár tűzifa formájában is nagyszerűen megállja a helyét.

A Waller Furnér széles kínálatában a kemény- és lágylombos fűrészáru mellett, minőségi fenyő faanyagot is talál!

karácsony
Kívánjuk, hogy a karácsonyi fenyő az Ön ünnepét is beragyogja! Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!