Manapság számos fafajta közül választhatunk, ha alapanyag után kutatunk. Ott a bükk, a tölgy, a nyár, az éger, a fenyő és persze a hársfa. De mégis melyik a legjobb választás? Nos, ez a felhasználástól is függ, illetve attól, hogy milyen környezeti viszonyokkal szemben kell helytállnia a faanyagnak.

Most a hársfát szeretnénk kicsit jobban megismertetni Önnel!

Az alföldi erdőkben csak ritkán fordulnak elő hársfák, elsősorban a domb és hegyvidék fái. Az árnyékot kiválóan elviselő kislevelű hárs értékes fája és gazdag lombozata, illetve a talaj humusz tartalmát javítani tudó képessége miatt a mainál lényegesen fontosabb szerepet kellene, hogy kapjon. A délvidéki termőhelyeken, például Somogy és Baranya megyében a szép növekedésű ezüst hársat a jelenleginél nagyobb arányban is lehetne telepíteni. 

A nagyszámú hazai és külföldi (egyes példányok 1000 év körüliek) védett hárs egyedek a viharos európai történelem tanúiként élték meg az elmúlt századokat. Így nem véletlen, hogy a hársakat ma is számos országban „szent faként” tisztelik.

hársfa

A hazai hársak jellemzően 20-35 m magasságot és 0,3-0,8 m mellmagassági átmérőt érnek el, amikor a fakitermelés korába érnek (60-70 év). A hársak szürke kérge sokáig sima marad, csak idősebb korban repedezik. A kéreg vastagsága 1-3 cm.

A faiparban is megállja a helyét!

Népszerűsége leginkább világos és krémes színéből fakad. Jól vágható, minden irányból, kiválóan csiszolható, gőzöléssel egyszerűen hajlítható, mivel egy szívós, rugalmas fáról beszélünk.Szál- és rozsmentes, nem túl kemény fa, könnyen munkálható, így a faszobrászok kedvenc alapanyaga közé tartozik, továbbá közkedvelt gitár alapanyag is.

Felhasználása igen sokszínű, hiszen esztergáláshoz, fametszethez, bútorgyártáshoz, furnérkészítéshez, rétegelt lemez készítéshez, cellulózgyártáshoz egyaránt használják. Hátránya viszont, hogy zsugorodása igen nagy, viszont nem vetemedik. Ennek ellenére jól pácolható és gyönyörűen csiszolható, de fényezésre kevésbé alkalmas.


Waller Furnér Kft.-nél kifogástalan minőségű hársfűrészárut tud beszerezni! Szakszerűen tárolt anyagaink magas minőségben kerülnek feldolgozásra, hiszen célunk, hogy megrendelőink mindig kifogástalan alapanyagot kapjanak, mely garantálja számukra a tökéletes felhasználást.