+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

Magyarországon komoly hagyománya van a nemes nyár termesztésnek, felhasználása pedig egyre szélesebb körűvé válik. A nyárfatermesztés lehetőségei az EU-hoz való csatlakozásunkkal, valamint a mezőgazdasági szerkezetátalakítással csak tovább bővült és bővül jelenleg is. A szántóföldi művelésből fokozatosan kikerülő földek jelentős hányada, mint alternatív földhasználat, kiválóan alkalmas nemesnyár ültetvények létesítéséhez.

A nyárfa erőteljes, elágazó gyökérrendszerrel rendelkezik, amely mélyen bejut a talajba, ezáltal lehetővé válik a fa növekedése szinte minden talajban, legyen az homok vagy mocsár. Leggyakrabban a mérsékelt éghajlati zóna vegyes erdőiben található meg. A nyárfa gyakori egész Európában, valamint Mongóliában, Kínában és a Koreai-félszigeten is.

Akár 15–50 méteresre is megnő, törzsének átmérője pedig elérheti a 2,5 métert. A fiatal fák kérge sima, színe a fehértől zöldesig vagy sötétszürkéig bármilyen lehet. Néhány faj kérge öregkorára mélyen barázdálódik.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

Előnye, hogy könnyen megmunkálható és hasítható, viszont kevésbé rugalmas. Pozitív tulajdonságai közé tartozik az is, hogy jól szárítható és kevéssé zsugorodik.
Bebizonyosodott, hogy a nyár-panelek szinte azonos szilárdsági tulajdonságokat mutattak, sőt rugalmasság és maradandó alakváltozás terén még előnyösebbek is a fenyőnél.

Ha tartósság szempontjából vizsgáljuk, akkor nem a legjobb alapanyag, ugyanis előkezelés nélkül elég gyorsan vetemedésnek indul. Ezt a fát mindenképpen elő kell kezelni, mielőtt dolgozna vele.

Mire használható?

Számos iparágban használják előszeretettel a nyárfát. Nemcsak bútort, de furnért, ládát, gyufát és gyufásdobozt is gyártanak belőle, ezek mellett a cellulóz- és papírgyártás, valamint a farostlemez gyártás alapanyagául is szolgál. Továbbá tartós deszkát is lehet belőle hasogatni.

Mihez ajánljuk az építkezés során?

  • Könnyűszerkezetes épületekhez,
  • tetőszerkezetekhez,
  • kerti tárolókhoz,
  • asztalos munkákhoz,
  • kerítésekhez,
  • ereszborításokhoz.


A Waller Furnér Kft.-nél kifogástalan minőségű nyár fűrészárut tud beszerezni! Vegye fel velünk a kapcsolatot!