Szereti az apróbb barkácsmunkákat, esetleg a kissé komplexebb felújítási tennivalókat is szívesen veszi a kezébe? Akkor mindenképp ismernie kell ezt a három, kifejezetten népszerű építkezési alapanyagot, illetve azt, hogy melyiket pontosan milyen munkák szakszerű elvégzéséhez veheti igénybe. 

Nézzük is, hogy mit kell tudni róluk és mire képesek ezek a jól ismert alapanyagok!

OSB lap

Az OSB egy többrétegű lemez, amelyet műgyantával összeragasztott faháncsok alkotnak. Rendkívüli strapabírásának köszönhetően ízléses álmennyezetek kialakítására, kerthelyiségek, műhelyek belső falainak borítására, zsindelytetők létrehozására is alkalmas, de padlóborításként is megállja a helyét. 

OSB lap

Az OSB nagy előnye, hogy időtálló, terhelhető, illetve rendkívül jó hőtűrő képességgel bír. Sima felszínének köszönhetően jó felületképző anyag, méghozzá úgy, hogy esztétikus mintázattal is rendelkezik. 

Gyakran említik az OSB hátrányaként, hogy nehezen festhető. Ez azonban nem is annyira bonyolult procedúra, mint sokan gondolják, legalábbis a korábbi cikkünkben bemutatott ötletekkel kimondottan egyszerű a festés.

 A többrétegű lemez valódi gyengesége azonban, hogy a vízzel való érintkezést nehezen viseli, az elázott OSB nehezen szárad, foltossá válik, sőt akár a térfogat-növekedés miatt maradandóan is megsérülhet. 

Rétegelt lemez

Az OSB laphoz hasonlóan fából készül, azonban az egyes rétegek rostirányú lapokból állnak, amelyek egymáshoz képest 90 fokkal el vannak forgatva. Az egyes rétegek kötéséről szintén műgyanta gondoskodik. Csúszásmentes változatban is kapható, aminek köszönhetően akár olyan speciális elvárások kielégítésére is alkalmas, mint a terasz- vagy a lépcsőburkolat. Leggyakrabban azonban beltéri vagy kültéri bútorok gyártására használják. 

RÉTEGELT LEMEZ _ OSB lap

Népszerű alapanyagnak számít, hiszen esztétikus, költséghatékony kivitelezést tesz lehetővé, illetve rendkívül jó strapabíró képességgel rendelkezik. A vásárlás során azonban érdemes figyelni, ugyanis jelentős különbségek lehetnek a minőség terén. 

Negatív tulajdonságai megegyeznek az OSB lap gyengeségeivel. 

Farostlemez

A farostlemez előállítása során alapanyagként használják fel a kitermelt fa kevésbé értékes részeit, többek között fűrészipari és egyéb hulladékokat is. Jól alkalmazható szarufák közötti és feletti, valamint homlokzatok és födémszerkezetek hőszigeteléseként, de hangszigetelő anyagként is megállja a helyét. 

farostlemez _ OSB lap

A farostlemez legfőbb előnye, hogy természetes alapanyag, továbbá jó a páraáteresztő képessége és az újrafeldolgozhatósága. Jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ugyanis nagy a testsűrűsége, emiatt nagy a hőtároló tömege is. Felülete jól kezelhető, könnyen festhető és ragasztható. 

Mit gondol, az Ön tervei megvalósítását melyik faanyag szolgálná a leginkább?

Fatelepünkön mindhárom lap-lemez terméket a legjobb minőségben találja meg. Amennyiben legújabb projektjéhez valamelyikre szüksége lenne, csak lépjen velünk kapcsolatba!