+36306874727 info@wallerfurner.hu

A tölgy nem csupán egy esztétikus és kedvező műszaki tulajdonságokkal rendelkező fatípus, hanem ennél jóval több: a világ legkeresettebb fafaja. Mi áll a népszerűsége mögött? És miért épp ezt a fát választják olyan sokan? Cikkünkben most a tölgy titkait vesszük górcső alá, és feltárjuk, mi teszi ezt a fát olyan különlegessé. 

Hol találkozhatunk a tölgyfával?

A tölgy rendkívül elterjedt fafajta, szinte minden kontinensen megtalálható. Mintegy ötszáz faja létezik, amelyek többféle éghajlathoz és talajtípushoz alkalmazkodtak, így az erdőkben, ligetekben és akár a városokban is találkozhatunk velük, ami remekül bizonyítja sokoldalúságukat és alkalmazkodó képességüket. Magyarországon a kocsánytalan és a kocsányos tölgy a legelterjedtebb. Ezek a dombságok, a déli lejtők és a hegyvidékek meghatározó fáji. 

tölgy
Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

A tölgyfa kivételes tulajdonságokkal bír, nem hiába a faipar és az építőipar legkeresettebb alapanyaga. Nézzünk néhány meghatározó jellemzőt, amelyek a tölgyfát igazán kiemelkedővé teszik!

  1. Keménység és tartósság: a tölgy rendkívül kemény fa, ami azt jelenti, hogy ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a mechanikai igénybevételnek. Ez a tulajdonság előnyös, különösen az építőiparban és a bútorkészítés során.
  2. Esztétika: a tölgyfa vonzó színével és markáns erezetével kitűnik a többi fatípus közül. A különböző tölgyfajták eltérő árnyalatokkal és mintázatokkal rendelkeznek, így az esztétikai sokszínűség terén is kielégítő választásnak bizonyulhatnak. 
  3. Feldolgozhatóság: a tölgy könnyen megmunkálható, így ideális faanyag az egyedi bútorkészítéshez és a különböző faipari projektekhez.
  4. Magas égéspont: a tölgyfa jó hőtartó képessége miatt kiváló tüzelőanyag. Égése lassú, egyenletes hőt biztosít és kevesebb hamu képződik belőle, mint más fafajtákból.
  5. Természetes ellenállóképesség: a tölgyfa természetes módon ellenáll a gombáknak és a rovaroknak, ami hosszú élettartamot biztosít a belőle készült építményeknek, termékeknek.

Ezek a jellemzők együttesen teszik a tölgyfát az egyik legkedveltebb és leguniverzálisabb fafajtává a világon.

Mire használhatjuk? 

tölgy

Először is, ahogy a fentiekben is említettük, magas fűtőértékének köszönhetően remek tűzifának számít. De nem ez a legfőbb felhasználási területe! Tartósságának és kiemelkedő szépségének köszönhetően izgalmas, prémium minőségű bútorok készíthetők belőle. Mindemellett az építőipari, belsőépítészeti és a hajóépítési projektek során is találkozhatunk vele. 

Tudta? 

A tölgy nemcsak ma, de már az ókorban is fontos szerepet kapott!

Az ókori görögök úgy vélték, hogy a tölgyben Zeusz lakozik, ezért a fa leveleiből jósoltak, a keltáknál pedig a tölgy jelképezte az életet.

Tartóssága miatt a tölgyet az ókori építőiparban és hadászatban is előszeretettel használták. Többek között a vasúti talpfák is ebből a fafajtából készültek. 

 

Legyen szó egyedi bútorokról, építészeti projektekről vagy tűzrakásról a kandallóban, a tölgyfa minden esetben hű társunk lehet. Reméljük, hogy cikkünk segített jobban megismerni és megérteni ennek az izgalmas fafajtának a sokszínűségét és értékét.

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi tölgy fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>