+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

Manapság egyre többet hallani arról, hogy számos országban erdőtüzek pusztítanak. De mi ennek az oka? És milyen hatással van ez a Földre és a faiparra? Cikkünkben ezt a témát fogjuk boncolgatni!

Mi az oka az erdőtüzeknek?

Emberi gondatlanság

Számos okot lehet találni, de a tüzek egyik leggyakoribb kiváltója sajnos az ember, az emberi gondatlanság. A nyár az egyik legveszélyesebb időszak. Miért? A kánikula, a szárazság és a kevés csapadék következtében elszáradnak az erdei növények. Ezeknek már nem is kell sok, elég egy eldobott cigarettacsikk vagy egy tiltott helyen meggyújtott tábortűz és máris bekövetkezett a katasztrófa.                                                                                                                                    

Erdőtűz, mint természetes jelenség

erdőtüzek

Sokszor valóban megelőzhető lenne a probléma, ám olykor a természet maga idézi elő a jelenséget. Száraz időszakban okozhatja a tüzet egy villámcsapás vagy akár spontán tűz is kialakulhat a korhadó bozót magas hőtermelése miatt.

Klímaváltozás

Az egyre inkább fokozódó erdőtüzeknek az sem tesz jót, hogy havi szinten egyre magasabb az átlaghőmérséklet, kevesebb a csapadék és a telek sem hozzák magukkal a várva várt hótakarót. Ez pedig mind csak fokozza a szárazság kialakulását és az erdőtüzek gyakoriságát. 

Mekkora károkat tud okozni egy erdőtűz?

Az egyértelmű, hogy temérdek fa és sok-sok állat is elpusztul egy ilyen alkalommal. De, ha nagyítóval ráközelítünk a dologra, milyen károkat és hatásokat figyelhetünk még meg?

erdőtüzek

A Föld szempontjából fokozatos romlás észlelhető. Egy erdőtűz 23 kilométeres magasságig is eljuthat, illetve számos emberlakta településekre is hatással lehet. Ez pedig az emberek egészségére közvetlenül is káros, tüdőbetegségeket, légzési nehézségeket, vagy akár az immunrendszer gyengülését is okozhatja. 

Továbbá, hatással van a globális felmelegedésre, amely ugyanúgy a melegágya lehet az erdőtüzeknek, egy ördögi körforgást okozva ezzel.

Gazdasági problémák – dráguló építkezések, hihetetlen faanyagárak

Az amúgy is magas faanyagáraknak sem tesz jót, hogy pusztulóban vannak az erdők. Irdatlan mennyiségű fára van szükség az építkezésekhez, így ahogy csökken az elérhető alapanyag, úgy növekszik annak értéke is.

A felsoroltak persze csak töredékét képezik annak a sok problémának, amit még okoznak az erdőtüzek. Annyit tehetünk, hogy odafigyeljünk környezetünkre, ezzel is minimalizálva az emberi gondatlanság miatt bekövetkezett erdőtüzeket. 

A Waller Furnér Kft.-nél mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük!