Az épületfát sújtó áremelkedésről már sok szót ejtettünk, arról azonban annál kevesebbet, hogy mi a helyzet a lap-lemez termékek királyával, az OSB lappal. 

Sajnos ezen a fronton sem tudunk túl sok kedvező információval szolgálni, ugyanis a mindig oly kedvező költségek mellett elérhető OSB lap ára is megduplázódott a hihetetlen drágulások közepette.  

Mit kell tudni az OSB lapról?

Maga az OSB lap az angol Oriented Strand Board szóból ered, amit, ha egyszerűen szeretnénk fordítani, irányított szálelrendezésű lapnak nevezhetnénk. Ez utal az anyagszerkezetére, ami a lapok szilárdságát, tartósságát biztosítja. 

A lap-lemez termék nagy előnye, hogy nem vetemedik, többféle vastagságban kapható, nagy a víztaszító képessége, sima, illetve tiszta felületű. Tökéletes vízállósága ellenére könnyen vágható, fúrható és csiszolható. 

OSB

Az OSB lap széles skálán alkalmazható, emiatt rendkívül népszerű alapanyagnak számít.

Már önmagában is dekoratív, viszont kedvünkre festhetjük is. Korábbi cikkünkben be is számoltunk róla, hogy miként.

Mi áll az áremelkedés hátterében?

A hirtelen faanyag drágulásnak az egyik legfőbb oka a világjárvány berobbanása. A kialakult helyzetben több országnak különféle intézkedéseket kellett bevezetniük. A szállítás és a termelés akadozni kezdett, sokaknak megnőtt a szabadideje, így aki csak tehette, nekiállt a régóta halogatott lakásfelújításnak, a tervezett barkácsprojekteknek. A hirtelen megnövekedett keresletet nem volt egyszerű kiszolgálni. 

Mit várhatunk a holnaptól?

A tavalyi évben nagyjából sikerült normalizálni a készleteket, viszont a faalapanyagok ára továbbra sem csökken, és ha minden az előrejelzések szerint halad, ez még jó ideig így is marad, ha éppen nem indul újra emelkedésnek…

Mi minden esetre azt javasoljuk, hogy aki a közeljövőben építkezést vagy felújítást tervez, az minél hamarabb vásárolja meg az alapanyagokat, hogy a kellő pillanatban minden kéznél legyen!