Nem létezik olyan fa, ami bármire alkalmazható. Ezért legyen szó akármilyen munkáról is, a felhasználásra szánt fafajták kiválasztása előtt érdemes utánajárni, hogy az adott nyersanyag milyen jellemzőkkel bír.  

Cikkünkben a legnépszerűbb magyar fafajtákat és azok meghatározó tulajdonságait vázoljuk fel, hogy Ön az optimális alapanyag mellett tehesse le a voksát. 

Bükkfa

Azon keményfák közé tartozik a bükk, amelyekkel kifejezetten könnyű dolgozni. Jól megmunkálható, szép erezetű és nem szálkásodik. A vetemedésre azonban hajlamos, ezért gőzölni szokták. Bútornak tökéletes alapanyag. 

Tölgyfa

A keményfák királya a tölgy. Nem is csoda, hiszen szívós, erős, időtálló, alig vetemedik. Egyszerűen formálható és jól pácolható, azonban nehezen fényezhető. Alkalmas bútor, ajtó, faburkolat előállítására, de kültéren is megállja a helyét. 

fafajták

Hársfa

A lágylombos hársfa könnyen hasítható, hajlítható, rendkívül rugalmas és szívós. Színe fehéres. Rossz tulajdonsága, hogy száradásra zsugorodik, de legalább nem vetemedik. A fafaragás egyik legfőbb alapanyaga, építési célokra viszont alkalmatlan. 

Égerfa

Sárgás színű, jellegzetes mintázatú fa az éger, amely lágy, megmunkálható, de erősen zsugorodó. A változó nedvességre nagyon érzékeny, emiatt kültéren építési célokra nem megfelelő választás. Ugyanakkor azt tudni kell, ha állandóan víz alatt van, rendkívül tartóssá válik. 

Vörösfenyő

Az egyik legsokoldalúbb fafajta a vörösfenyő. Tartós, így kiváló kapuk, kerítések építésére, de hangszerek és bútorok kedvelt alapanyaga is. 

fafajták

Lucfenyő

Fehéres színű, könnyű, lágy fa a lucfenyő. Tartós, csak kismértékben zsugorodik, ám vetemedik. Épületfának ideális, de belsőépítészeti szerkezeti elemek anyagául is szolgál. 

Erdeifenyő

Jelentős gyantatartalommal rendelkezik az erdeifenyő, emiatt színe vöröses-sárgás. Felhasználási területe megegyezik a lucfenyőével. Ezen felül jól bírja a nedvességet is, így a hajóépítésben is gyakran használják. 

A legnépszerűbb magyar fafajták a fatelepünkön mindig megtalálhatók!