A különböző munkálatokhoz másmilyen típusú fákat javasolt választani, hiszen nem ugyanaz a fűrészáru állja meg a helyét kültéren és beltéren, illetve az sem mindegy, hogy dekorációs vagy funkcionális területre keresünk alapanyagot. Ahhoz, hogy mindig a megfelelő fűrészáru mellett tegyük le a voksunk, érdemes megismerni a fafajták tulajdonságait. A hársról, a nyárfáról és a vörösfenyőről korábbi cikkeinkben már szót ejtettünk, most pedig jöhet az éger!

Az égerfa előfordulása

A fajok többsége az északi mérsékelt égövben él, Európában főleg a kontinens északi részén fordulnak elő. Hazánkban különösen a Dél-Dunántúlon találhatók meg jelentős mennyiségben, a lápvidékeket kifejezetten kedvelik. A síkságtól a hegyvidékig mindenhol előfordulnak, igazán a patakok mellett fejlődnek jól, de bírják az állóvizet is. Magyarország erdőterületének megközelítőleg 2,8 százalékát borítja éger. 

Az égerfa tulajdonságai

Az éger lombhullató, levelei egyszerűek, fogazottak és kerekdedek. Általában kisméretűek, de nagyobb példányai elérhetik akár a 21 métert is. A fa 30 év alatt válik éretté, de ezután élhet még akár 150 évet is. Az égerfa különlegessége, hogy bár lombhullató, tobozokat is termel. 

Az égerfának vöröses színű, könnyű, a víznek kiválóan ellenálló, jól hasadó fája van. Viszonylag kevés a károsítója, ám 40 éves kora után gyakori betegsége a bélkorhadás, illetve a fagyrepedések mentén keletkező gombafertőzés is. 

égerfa

Az égerfa felhasználása

Az éger széles körben felhasználható fafajta. A fiatal fa törékeny, könnyen megmunkálható. Az öregebb éger erőteljesebb színű és erezettebb. Könnyű, puha fa, mellyel viszonylag egyszerű dolgozni, jól lehet szobrot faragni belőle. Az éger ellenáll a víznek, ezért régen főként hidakat építettek belőle

Ma az éger kültéri és vízépítészeti felhasználása háttérbe szorult a bútoripari és belsőépítészeti felhasználásával szemben. Az éger az egyik legkeresettebb fafaj a bútorgyártásban. A meleg színű fűrészáruból hangulatos bútorokat, konyhákat, falburkolatokat készítenek. 

Széles kínálatunkban természetesen az égerfa is megtalálható! Legyen szó bármely típusú fűrészáruról is, azok egytől egyig magas minőségben kerülnek feldolgozásra, hiszen célunk, hogy megrendelőink mindig kifogástalan alapanyagot kapjanak, mely garantálja számukra a tökéletes felhasználást.